Torbjörn Frisk, #1

Fallet Miranda

Bok av Maria Fallström
Del 1. Torbjörn Frisk. Sexåriga Miranda försvinner spårlöst från badhuset i Sandviken. Polisinspektör Torbjörn Frisk och hans kollegor är snabbt på plats och gör allt i sin makt för att finna flickan vid liv medan klockan tickar. Statistiken ger dem max fyrtioåtta timmar. När så även en kvinna rövas bort ställs allt på sin spets. Kan det vara samma gärningsman och har Torbjörn och hans kollegor en chans att hitta både Miranda och den bortförda kvinnan innan det är för sent?
Boken Fallet Miranda med polisinspektör Torbjörn Frisk i huvudrollen är ännu en bra svensk deckare och det är en riktigt bra debut för författaren Maria Fallström.

Boken utspelar sig i och omkring Sandviken, en ort jag aldrig besökt men de detaljerade miljö, plats och personbeskrivningarna gör att man får en klar bild av var man är och med vilka personligheter. Stora delar av berättelsen utspelar sig på diverse campingplatser och rastplatser och med husbilar och campinggäster som fokus och detta beskrivs briljant. Så briljant att jag ibland tycker att själva polisarbetet och de poliser som ingår i utredningen bleknar lite. Framförallt var jag lite frågande till Torbjörn Frisk som jag tyckte hade en ganska anonym roll i början av boken och det var andra polispersonligheter som tog större plats. Men ju mer jag kom in i boken desto bättre blev balansen mellan camping-gäster, kidnappare, utredningsarbete och de olika poliserna och då steg även spänningen i boken.

Det här en en riktigt underhållande och spännande deckare och trots att man nästan med säkerhet vet vem kidnapparen var blir jag ändå en smula förvånad över motivet och hur det egentligen slutar. Den här boken gav en bra grund för en ny deckar-serie med många härliga personligheter och miljöer och det ska bli spännande att se hur Maria Fallström tar oss vidare i nästa bok