Indra Larssons rätt osannolika hästdagbok

Bok av Lin Hallberg
Lin Hallberg är tillbaka med den tredje boken om den dagdrömmande och totalt djurtokiga Indra Larsson. Det är vår och kärlek i luften! Mammas "kompis" Arvid anländer med randig pyjamas och ska sova över. Kompisen Tea är övertygad om att Tony (med fyrverkerileendet) är kär i Indra. Men Indra har en hel del annat att tänka på också. Dexter, som hon har som sin egen häst, ska snart säljas. Och Indra undrar om hon för alltid vara den som hjälper hästar för att någon annan ska ha dem sen. Tur att Zebrafinkarna ruvar igen för Indra har en hemlig plan: Fyrahundra kronor per unge blir mycket pengar. Men är äggen befruktade och kommer det att räcka till att köpa Dexter? Indras bästis, Ruben, drar igång ett nytt dokumentärfilmsprojekt och hittar klipp på en otämjd ponny, Ruby, som fraktas från heden och friheten i England till Sverige. Borde inte Ruben förstått att Indra skulle engagera sig? Eller är det just därför han visar klippen för Indra? Den här våren kommer Indra Larssons hästdagbok väl till pass. Lin Hallberg är författaren bakom bland annat den superpopulära bokserien om ponnyn Sigge.
Indra Larssons rätt så osannolika hästdagbok är den tredje delen i serien om djurälskaren Indra. Indra har ett flertal djur hemma: tamråttor, zebrafinkar, kanin och fiskar. Hon drömmer ständigt om fler djur att rädda och just nu är det ponnyn Dexter som står i fokus. Indra har hand om Dexter för att hjälpa till med att rehabilitera honom och sen är det meningen att han säljas. Men försäljningen har Indra andra planer för, hon jobbar för att själv kunna köpa honom.

Det är en underhållande berättelse om hästar som känns modern. Youtube och att filma/lägga ut filmer har stort fokus och är något som barnen kan känna igenkänning i. Även problem i kompisrelationer och livet med en ensamstående förälder som träffar en ny partner och all oro inför hur det kommer att bli, är ämnen som är ständigt aktuella för många barn. Jag gillar hur fint relationen mellan Indra och hennes mamma skildras i berättelsen, de har sina gnabb och små konflikter men det är alltid stor värme och kärlek mellan dem. Berättelsen är rapp och samtidigt otroligt lättläst och det är lätt att dras med in i Indras liv. Jag kan känna igen mig själv som ung i Indra, liksom henne ville jag också rädda alla djur och helst samla dem på hög. Jag hoppas att den här serien får fler delar framöver, för jag är nyfiken hur det går med familjen och alla djuren! Rekommenderas varmt till djurälskare från ca 9 år och uppåt!