Baka bröd

Baka, baka, baka
Bok av Martin Johansson
Baka bröd - enkla recept för stora och små är en bok för hemmabagare som vill lära sig att baka riktigt fina bröd. Utan knådning och degblandare skapas en lös deg som får fantastiska egenskaper genom att vila länge och sedan vikas. Boken innehåller olika sorters recept med enkla steg och tydliga beskrivningar.
Martin Johansson är hemmabagaren som blivit en av Sveriges främsta inom metoden vila och vika. Detta sätt att baka utmanar de traditionella metoderna med knådning och mjölstinna degar. Längre jästider utvecklar smaken, vikningen stimulerar glutentrådar att bildas och degen hålls luftigt under jäsning och gräddning. Bröden blir fulla av smak, utvecklar en fin struktur och håller sig saftiga längre. Att degarna är lösa kan kännas ovant i början, men resultatet blir överraskande bra.

Efter denna bok kommer de klassiska metoderna för brödbak inte vara lika lockande längre. Recepten är tydliga och enkla men öppnar samtidigt upp för möjligheter att själv testa sig fram. Avsnitten bakskola går igenom de viktiga stegen. Sätt degen på kvällen för nybakat bröd till frukost eller rör ihop den på morgonen till kvällens gäster.