Hembakat för alla

Bok av Anna Braw
Det här är en bok för alla som någon gång stått i köket och känt sig villrådiga: vad bakar man när en gäst är glutenintolerant, en är vegan och en annan inte äter socker? Här finns samlade recept på kakor, bröd och bullar för alla slags allergier, intoleranser och matrestriktioner.
Den här boken ingår i Libris serie Kyrkkaffe och är en liten och behändig (och prisvärd) bok med kak-, bröd- och fikarecept. Det som skiljer den här boken från de andra böckerna är att den bjuder på recept som passar "alla". Självklart passar inte varje enskilt recept varenda person, men man kan i boken hitta olika slags recept, till exempel äggfria, nötfria, mjölkfria, glutenfria, sockerfria och veganska. En del är en kombination av alla eller flera kategorier och i vissa recept står det hur man enkelt kan ändra dem för att göra dem till exempel ägg- eller sockerfria.

Det här är en jättebra bok när man får gäster som har någon allergi eller matrestriktion. Men den är också jättebra om man bakar till många, till exempel till kollegor eller en förening. Vissa av recepten är rejält tilltagna, som långpannekakor, medan andra passar det lite mindre sällskapet. Mellan recepten bjuder boken också på tips, till exempel att det kan vara smart att göra glutenfria kakor även mjölkfria eftersom många måste undvika både gluten och mjölk.

Det är en mycket användbar bok att ha i bokhyllan och ta fram vid behov.