Isabell : vara som man vill

Bok av Lin Hallberg
"Lin Hallberg behärskar konsten att skriva lättlästa böcker som väcker lusten att läsa och Isabell - vara som man vill, som är den andra i raden, är inget undantag." - BTJ, häfte 19 2020   Nisse är bästa vän med en häst och killarna i klassen retas. Men så en dag vill Kevin följa med Nisse hem efter skolan. De leker riddare, och prins och prinsessa, och Isabell är kungahäst. Nästa dag är Nisse så glad, och berättar om leken för alla i klassen. Men Kevin säger att Nisse bara ljuger. Kevin skulle aldrig leka prinsessa! Lin Hallberg är en av våra mest älskade författare, bland annat för böckerna om Sigge. Tillsammans med Karin Åström Bengtsson har hon gjort en rad böcker. Den första boken om Nisse, Isabell, min bästa vän, kom ut 2019.   Sagt om Isabell, min bästa vän: "Med varlig hand skriver Lin Hallberg inkännande och utan pekpinnar en varm berättelse om mobbing och vänskap." BTJ "Samspelet mellan bild och text hade inte kunnat vara bättre och jag älskade den från första sidan" Jennys bibliotek "En bok med ett varmt och viktigt innehåll." Norra Skåne
I Isabell vara som man vill får vi åter igen träffa Nisse och hans häst Isabell. Den första boken beskrev ensamhet och utanförskap på ett träffsäkert sätt och den här boken fortsätter i samma anda. I skolan retas killarna för att Nisse är vän med en häst men en dag vill Kevin i klassen följa med hem och leka. Det blir en rolig dag där de leker riddare, prins och prinsessa och de tar till och med en ridtur med Isabell. Allt är frid och fröjd men nästa dag låtsas Kevin inte om att de lekt och när Nisse glatt berättar inför klassen så påstår Kevin att Nisse bara hittar på.
Det är en angelägen och viktig berättelse som går rakt in i hjärtat. Det gör ont att läsa om hur Nisse inte får vara med på fotbollen och hur de andra killarna i klassen kastar gliringar efter honom hela tiden. Är det inte de röda stövlarna som är fel, så är det hans häst Isabell. Men det är tur att Nisse har Isabell som alltid finns där för honom och ställer upp med båda kloka råd och en tröstande famn.
Det är en berättelse som många barn kan känna igen sig i, för jag tror tyvärr att de allra flesta barn har känt sig utanför någon gång. Boken är bra för den väcker mycket tankar om hur en bra kompis är och hur man ska behandla andra. Den visar också att en kompis kan finnas där man minst anar det, om man bara ger någon chansen.Även om det är jobbiga ämnen som behandlas i boken så är det ändå en berättelse som inger hopp om att det kan bli bättre. Texten är lättläst och har ett väldigt fint flyt vid läsning. Karins illustrationer är helt sagolikt fina och det är en ren njutning att bara titta på alla bilder i boken. Denna viktiga bok där text och bild matchar varandra perfekt, passar alla barn från sex år och uppåt!
Boken rekommenderas varmt!