Men han försökte

Bok av Anders Kandelin
Novellerna i "Men han försökte" beskriver åtta män och deras relationer. De vill väl, har höga ambitioner men sällan förmåga. Här är Ingemar som får omvälvande information vid sin fars dödsbädd. Det är Thord som gör ett stort misstag när han avslöjar en otrohet. Vi får träffa Cecilias pappa som vill skydda henne från allt ont. Eller är det han själv som inte förmår gå vidare i livet? Anders Kandelin beskriver vardagen som den är med besvikelser, glädjeämnen, farhågor och förhoppningar. Varför skapar vi känslor och skeenden som vi vet inte är bra för oss? Varför är vi destruktiva?
En samling med åtta noveller där män står i centrum. Det är inte den stereotypiska MANNEN utan det är ett gäng ganska osäkra män som gör så gott de kan.
Och förstås; Det är i relationen till andra som deras omtanke, kärlek och tillkortakommanden framkommer. Till dottern, sonen, föräldrarna eller partnern.

Det är en bok som pekar på att det inte är svart/vitt. Den är fylld av dilemman som är så tydlig och man förstår precis mannens val och varför han gör som han gör. Men så händer något som slår tillbaka på honom själv. Även det är helt logiskt när det väl händer.

Det är olika vinklar, snabba vändningar och vardagligheter i tankeväckande och välskrivna texter. En bok det går att diskutera länge över, tror jag.