Revanianda-trilogin, #3

Gudomligt ingripande

Bok av Christoffer Pichler
Två år efter att de främmande Luyinchang anhängarnas uppkomst i Geutos, närmar sig luyin-kriget äntligen sitt slut. Auda finner sig än en gång i Skuggsalen under Magiska Akademin i Ymland, tillsammans med fiendens ledare. Skuggorna, som en gång hade varit mörka och skrämmande, står nu till hennes förfogande samtidigt som fångvaktaren har blivit den infångade. Samvete och skuldkänslor, intriger och vänskap, diplomati och makt. De olika folkens magi innehåller såväl ljus som mörker, skuggor och förräderi. Kan kedjan av krig någonsin ta slut? Medan förhöret pågår drömmer Auda sig tillbaka i tiden. Hon minns sin resa genom kontinenten, mötena med alverna, förhandlingar med människor och fördelningar av kompanier. Tillsammans med sina två syskon, gjorde de vad som krävdes för att stoppa ondskans spridning. Oheliga allianser formas mellan gamla fiender när luyinerna predikar budskap om magikerdyrkan och den sanna vägen. Önskan att få ingå i något större får många att överge sina tidigare lojaliteter. Geutos har redan fallit, och nu sluter sig banden mellan de riken som fortfarande är fria. ------------------------------------------------------------------------ Läs den avslutande delen av Revanianda-trilogin, den historisk fantasy berättelse om makt, skuldkänslor och moraliska dilemman.
Ett fantastisk slut till en fantastisk serie.

I somras läste jag de första delarna i Revanianda och blev förälskad så under några månader har jag väntat spänt på nästa och sista delen så när boken äntligen dök ner i min brevlåda så plockades den upp nästan på direkten. Jag har egentligen hemtenta att skriva men ärligt talat det går inte när man äntligen har boken man har väntat spänt på har släpps och ligger hemma på bordet väntades.

Jag är väldigt förtjust i övriga delar i serien men den här slog verkligen dom med hästlängder. Hela boken var perfekt från början till start och jag kan inte ha önskat ett bättre slut, även fast det känns som det kanske blir mer i framtiden (eller är det önsketänkande från mig?).

Den här boken kändes inte ihop stressad som avslutande delar i trilogier kan kännas ibland, när författare försöker få ihop lösa trådar där det inte funkar, men den här boken är det inte så. Det känns verkligen som Christoffer Pichler har tänkt igenom slutet och det märks i språket och i berättelsen. Allt får verkligen en förklaring utan att det känns som det är krystat.
Som jag sa förut och som jag verkligen tycker är viktigt är att jag kunde inte önskat mig ett bättre slut än denna. Karaktärer fick sina ¨redemption arc" (finns det något bra ord på svenska?), de fick nå upp till sina fulla potential. Helt. Jädrans. Perfekt.

Om jag ska vara ärlig är jag verkligen mållös över den här boken, nej över den här serien. Jag kan bara säga ett ord: Perfektion.

Det här är verkligen den bästa svenska fantasy jag har läst, och nu är det din tur att läsa och bli lika förälskad som jag.