Är intresserad av historia

Tips för den som...

Aldrig mer Sankt Petersburg

Bok av Åke Sandahl
”Aldrig mer Sankt Petersburg” av Åke Sandahl är en dramatisk och spännande släktkrönika som spänner över fem generationer och skildrar en tyskättad familjs öden och äventyr under sin långa exil i Ryssland. Det de får bevittna där är tsardömets sista skälvande decennier och sovjetdiktaturens inledande år. Utan att vara direkt drivande i de dramatiska samhällsförändringarna lever de i dessas omedelbara närhet. Vi får därför följa det vi minns från historieböckerna genom de olika familjemedlemmarnas ögon. Samtidigt skildras också alla de händelser som mest påverkade familjens eget liv - flykten från svälten, förälskelser och barnafödande, men även ett par brutala mordförsök.

Det var faktiskt först mot slutet som jag förstod att det här är en berättelse med rötter i verkligheten. Det förklarade också det enda som jag var lite kritisk mot i denna mycket läsvärda bok, nämligen tidens alltför ojämna flöde. I handlingen fanns flera ”hopp” då ett par år - eller rentav flera decennier - gled förbi alltför snabbt på ett par korta stycken. Förmodligen beror det då på att det inte hände så mycket i den verklighet som boken i grunden handlar om, eller på att källmaterialet har vissa luckor. Hursomhelst var det min önskan att få läsa några hundra sidor till om den intressanta familjen Sy, men det kan kanske komma i en annan och längre bok framöver.

Järnmärkt

Bok av Helén Wigh
En riktigt bra och spännande bok för dig som gillar historia och spänningsromaner! Här hamnar vi i 1800-talets mörka värmländska skogar och gruvor, dit Carl kommer för att en gång för alla finna sin mors mördare. Det är skitet, fattigt, maktspel och en trovärdig beskrivning av Sverige på den tiden. Otäcka brott som skändning av flickor och kvinnor, mord och slagsmål gör den lite obehaglig att läsa ibland, men samtidigt förs handlingen framåt med bra driv så man vill bara läsa vidare. Som tur är ryms lite kärlek och romantik också;) Mycket bra debut av Helén Wigh och jag läser gärna mer av henne!

Havets hundar

Bok av Agneta Arnesson Westerdahl
Saga flyr hemmet efter att ha blivit misshandlad av sin bror Segg. Hon kommer till Skiringsal där Nanna hjälper henne att fly vidare över havet tillsammans med Thorleif. Segg svär att hämnas och sätter ett pris på hennes huvud.

”Havets Hundar” utspelar sig under vikingatiden och jag imponeras av detaljrikedomen i beskrivningar av miljö, seder, olika kulturer och ting. Framför beskrivningarna av bosättningar och de olika skeppen. Vilken research författaren måste ha gjort! Det känns äkta och jag fängslas av de olika människoödena. Ständigt bjuder historien på överraskningar och vändningar. Det går aldrig att gissa vad som ska hända.

”Havets hundar” är en fängslande berättelse och jag rekommenderar den varmt!

Hedebyborna

TV-program
En riktig SVT-klassiker! Hedebyborna handlar om den fiktiva byn Hedeby och de människor som bor där. Serien tar sin början på 30-talet och vi får följa med till andra världskrigets slut.
Kasten är tvära mellan skratt och melankoli. Fattigdom, missbruk och orättvisor framställs mellan scener med absurd humor.
Det är något genuin mysigt med Hedebyborna, det är som att kliva in i en hemtrevnad. Många har svårt för 70-talets tempo i tv-serier och filmer, men Hedebyborna har åldrats väl och fungerar absolut fortfarande.

Kon-Tiki

Film från 2012 regisserad av Joachim Rønning och Espen Sandberg
Väldigt inspirerande film om Thor Heyerdahls resa över Stilla Havet för att bekräfta sin tes om befolkningens ursprung på franska Polynesien. En stark favorit jag säkert sett 5 gånger nu!

Mary Queen of Scots

Film från 2018 regisserad av Josie Rourke
Den här filmen är toppen om man gillar historia och kostymfilmer. Här får man bakgrundsfakta till hur situationen bla situationen mellan katoliker och protestanter utvecklades.
Mary Queen of Scots (Maria Stuart) född i Skottland som dotter till kung Jakob V och Marie de Guise. Mamman var av fransk börd och gifte sig med skotska kungen för att skapa en allians mellan länderna. Mary gifter sig först med Frans som blir kung i Frankrike en kort tid innan han dör.
Så småningom om hamnar Mary i Skottland igen och gör anspråk på den engelska tronen genom att hennes farmor var syster till engelska kungen Henrik VIII.
Det fanns de i England som hellre ville ha den katolska drottningen Mary istället för protestantiska Elisabet när Elisabets äldre syster dör. Systerns hette Maria I och föddes i kungens äktenskap med Katarina av Aragonien och katolsk börd

Grottbjörnens folk

Bok av Jean M. Auel
Cro mangon flickan Ayla överlever en jordbävning där de andra i hennes lilla samhälle dör. En kvinna från neandertalarna förbarmar sig över Ayla och låter henne växa upp med klanen som de kallar sig själva. Cro mangon och neandertalare lever helt olika liv där ett personlighetsdrag hos cro mangon anses som dygd, medan samma beteende kan uppfattas som hotfullt hos klanen. Jag tycker att det är en oerhört fascinerande skildring om hur livet kan ha sett ut för 30.000 år sedan. Personerna skildras fint och vi får följa med de i deras vardag och äventyr. Boken får en att tänka till om vanor och instinkter.

1794

Bok av Niklas Natt och Dag
Eftersom jag visste vad jag hade att vänta, när det kom till Niklas Natt och Dags språk och detaljrikedom hade jag lättare att komma in i uppföljaren till 1793. Det är fortfarande väldigt detaljrikt och Natt och Dag räds verkligen inte för att använda det mörka och äckliga från tiden och det är också väldigt tydligt hur mycket research som gått in i den här bokserien.

Ändå blir jag inte riktigt lika fast den här gången. Kanske är det för att det ibland känns som att det är lite väl mycket mörker, bara för mörkrets skull, men jag vet inte. Jag tror att det mest beror på att jag tyckte så oerhört mycket om första boken, att 1794 har svårt att nå upp till samma nivå bara för att jag vet vad jag har att vänta mig.

Martin Wallström som uppläsare är perfekt för den här boken, och jag sitter väldigt ofta med andan i halsen när jag lyssnar. Hade jag läst den som fysisk bok är jag inte säker på att jag hade kommit framåt efter ett tag, när det blir för mycket olycka och vidrigheter, men att lyssna på den fungerar alldeles utmärkt.

Det är ett relativt stort persongalleri och jag är glad över att få återse både Mickel Cardell och Anna Stina Knapp, då jag tyckte mycket om dem i förra boken. Mickel Cardells burdusa och rättframma sätt är en frisk fläkt som ofta lättar upp i misären och Anna Stina Knapp är lika mycket en frisk fläkt i den annars mansstinna 1700-talsskildringen. Det finns visserligen en hel del andra kvinnor med, men de andra främsta karaktärerna är alla män.

Första delen av boken följer vi ett spännande livsöde för adelssonen Erik, som blir kär i någon som står under hans rang och som föräldrarna inte kan acceptera. Istället följer han med sin kusin till fjärran land och där träffar han någon som egentligen cementerar hans öde och som egentligen är anledningen till att hela den här boken blir så mörk och obehaglig som den blir. Jag tycker om att den delen särskiljer sig från de andra i berättarstil, då den är skriven i jagform medan de andra tre delarna är skriven ur tredjepersonsperspektiv, det gör det snyggt och ännu mer gripande att följa Eriks öde. I de efterföljande delarna är det Cardell och Knapp, samt Emil Winge. Jag tycker väldigt mycket om att Cecil Winges bror har en plats här, eftersom jag tyckte mycket om just Cecil i första boken. Emil Winge är en väldigt spännande karaktär också, och det skrivs in snyggt.

Alla delarna knyts samman på ett snyggt sätt, men det är samtidigt tydligt att det inte är slutet, att det ska komma en tredje bok för det är ett ganska abrupt cliffhangerliknande slut. Men jag längtar ändå efter att få veta vad som händer i den avslutande delen i trilogin.

Främlingen

Bok av Diana Gabaldon
Vi får följa Claire, en sjuksköterska, i efterkrigstidens England, som går "igenom stenar" och kommer tillbaka till 1700-talets Skottland.
Fascinerande berättelse att läsa om. Mellan olika tidsepoker och allt vad som sker under denna tid. Givetvis är det lite kärlek med för hon dras till 2 män. Den ena i nutid och den andre på 1700-talet.
En serie av böcker som är svår att slita sig ifrån. TV-serien, Outlander är riktigt bra att få se. Lite blandat innehåll av historia och relationsdrama. Rekommenderas.

Den konserverade änkan

Bok av Hélène Gullberg
Vilken romandebut hon gör Hélène Gullberg. Missa inte den här pärla om du som jag älskar historiska romaner. Hela boken andas 1700 tal och man märker snabbt att Hélène är kunnig i området hon valt att skriva om.

Miljöer, kläder och personporträtten är fantastiska precis som berättelsen om Sara som vägra följa de vanliga konventionerna för kvinnor under 1700 talet. I bland känner jag mig som om jag befinner mig i ett historiskt Stockholm, Hélène beskriver sina miljöer så tydligt att jag till och med kan känna dofterna som sprids för vinden.

En fantastisk historisk roman som har allt som ska finnas och med ett språk som flyter och en intrig som gör att man bara vill läsa lite till.
VARNING för sträckläsning.
När kommer nästa? Väntar otåligt!

Odins eld

Bok av Elvira Birgitta Holm
Den här boken tycker jag är svår att sätta betyg på.

Vi får huvudsakligen följa karaktären Jorunn som är dotter till ledaren på Åby borg. Flera borgar ligger ganska nära varandra på Öland och vi får följa fler ledare, deras familjer och trälar. Tidsepoken är rå och våldsam. Kvinnor har få rättigheter och trälarna inga.
Det är inte svårt eller rörigt att hålla i sär de olika personerna, men det gör historien lite spretig och närheten till personerna går förlorad.
Texten och miljöerna är välskrivna och tydligt beskrivna. Ändå saknas något. Jag förstår inte riktigt om boken vänder sig till tonåringar eller vuxna. Som tonåring skulle jag ha saknat mer spänning och intriger, vilket jag även gör som vuxen samtidigt som jag som vuxen förväntar mig att mer av den livserfarenheten man har som vuxen läsare och inte når fram från boken.
Ändå är det intressant att få läsa om livet i slutet av 400talet. Det märks att författaren har kunskap om dåtidens redskap, kläder, ceremonier och örter.

Jag läser gärna en bok i framtiden från författaren där det är samma välskrivna skildringar av miljön och tidsepoken, men från ett perspektiv närmare karaktärerna. Lite mer hetta skulle inte skada. Som vuxen läsare får jag inte ut så mycket av ett barns funderingar kring vuxnas samliv.

Kurtisanen

Bok av Anna Laestadius Larsson
Jag är ett fan av författarinnan och som vanligt bjuds läsaren på en intressant historia. Huvudpersonen Beata Charlotta har funnits på riktigt och vi får följa med till 1700talet och ta del av detaljrika skildringar. Det är spännande att läsa om hur livet var på den tiden och hur människorna hade det. På andra forum har jag läst beskrivningen att Beata Charlotta var en lyxprostituerad. Här får vi ta del av utsatta situationer som många kvinnor genom tiderna befunnit sig i. Anna Laestadius Larsson ger kvinnor i historien upprättelse och ett till perspektiv. Och oj vad jag som läsare lär mig om hur livet på 1700talet var!
Den bästa tidningen är Världens Historia, den tar upp allt inom historien och artiklarna är väldigt bra skrivna. Dom brukar även tipsa om böcker och utställningar som är aktuella.

Du sköna nya värld

Bok av Aldous Huxley
Boken skrevs 1932 och är en framtidsskildring där allt har effektiviseras och industrialiserats. Teknologin och viljan att effektivisera har förändrat samhället något enormt. Barn blir inte längre födda av mammor utan de skapas i behållare och klonas så att hundratals tvillingar (hundringar?) "föds". Barnen växer sedan upp och blir fostrade av staten som gör allt för att få barnen att bli vuxna som beter sig på det sätt som maximerar vinsten. Böcker och religion är förbjudet och Gud är utbytt mot Ford. Alla tar också en drog – soma – som gör dem lyckliga. De är helt tillfreds med livet trots att de lever i en totalitär stat.

Rent litterärt tycker jag att boken är urkass. Den binder absolut inte läsaren och språket är bara krångligt (vilket i och för sig kan ha att göra med att den är nästan 90 år gammal). Så om du söker en litterär upplevelse och gripande berättelse är detta inte boken du ska välja. Vill du däremot analysera – då är detta boken för dig!

Det finns troligtvis lika många sätt att tolka boken som det finns människor som läser den. En relevant fråga som boken kretsar kring är huruvida lycka är viktigare än frihet och kunskap. Jag rekommenderar definitivt boken och jag känner att jag, i efterhand, har fått mycket ut av att ha läst den. Orkar du ta dig igenom cirka 300 sidor som kanske inte är de bästa som någonsin skrivits – då är läsningen absolut värt det.

3,5/5

P3 Historia

Podcast
Jag tycker att p3 historia är en bra podd. Fokus på en historisk person där intresset väcks för att lära sig mer. Det är stor spridning på århundranden och varför personen är känd. Lagom långa avsnitt.
Nu när läget är som det är och mycket är stängt så är mitt tips att kolla in digitaltmuseum.se. Där kan man söka på allt möjligt och se både bilder, läsa artiklar och söka på speciella museum. Ett bra sätt att hålla historieintresset vid liv och nyfikenheten stillad. Men räkna med att du kan bli sittande. Länge. För det är hela tiden något som leder en vidare.

P3 Historia

Podcast
Varje avsnitt har olika tema, ofta kan tex en känd persons liv gås igenom i ett avsnitt. Podcasten är proffsig och välgjord, en perfekt mix av fakta och dramatisk skådespelarröst som verkligen ger liv åt historien. En podcast som är både lärorik och underhållande!
Rekommenderar att kolla upp och besöka lokala arkiv för att själv forska om t ex trakten man bor i, sin släkt eller något intresse man har. Arkiven är ofta mer lättillgängliga än man tror, och de anordnar dessutom ofta spännande föreläsningar/utställningar!

Flykten till Amerika

Bok av Camilla Lagerqvist
En väldigt bra barn-och ungdomsbok som ger läsaren en god inblick i hur det kan ha varit för människor som emigrerade till Amerika mellan åren ca 1880-1920. Storyn är medryckande och spännande. Man vill bara läsa mer!

Det handlar om Ingrid som är föräldralös med en äldre syster som har rest iväg till Amerika. När Ingrid rymmer från sina elaka släktingar, beslutar hon sig för att ta sig till Amerika och hitta sin syster. Och det stora äventyret tar sin början.

/Helena

Historiepodden

Podcast
Rolig spännande och lärorik på ett lättsamt lättlyssnat sätt när du kör bil, jobbar, tränar, promenerar eller slappar på matrasten. Jag har lärt mig myck historia genom podecasten som jag aldrig fick lära mig om i skolan.

Den konserverade änkan

Bok av Hélène Gullberg
Författarinnan har arbetat som möbelspecialist på Bukowskis vilket märks i de ingående beskrivningarna av möblerna och hur de tillverkades. Boken har en spännande historia från början till slut. Den är välskriven och språket avspeglar till viss del den avsedda epoken. T ex äter karaktärerna middag mitt på dagen och kvällsmål på kvällen, inte lunch och middag som vi säger nu. Karaktärerna är levande och intressanta. Inte nog med att jag har haft nöjet att läsa denna fantastiska bok, jag har även lärt mig mycket nytt. Jag rekommenderar den varmt!
Löfstad är ett vackert slott beläget strax utanför Norrköping.Det var det första slott som jag besökte på en skolutflykt i årskurs 4.

Jag blev helt begeistrad av persongalleriet som guiden målade upp,familjen Piper ,De La Gardie och Axel von Fersen var några av de som bott på Löfstad.

Det var även historier om tjänstefolk,bland annat den olyckliga pigan som av misstag fick Löfstad att brinna och hur det sägs att hon tog sitt liv genom att dränka sig i Löfstadsjön.

Självklart ska ett slott ha sina spöken och sägner,ett av rummen har en mystisk fläck-vissa säger att det är blod andra rost.
Klockor som stannar när död förebådas,många historier finns som man kan ta del av under deras spökvandring.

Det är inte bara ett slott,en vacker park finns där midsommarfirande sker varje år.Det finns även ett bra café med hemgjorda våfflor eller restaurangen som erbjuder a la carte och fine dine.

På hösten bjuds det på skördemarknad där fina grönsaker och rotfrukter säljs.

Löfstad är väl värt ett besök!

Påtvingat liv

Bok av Taina Adolfsson
Mycket gripande bok om en liten flickas livsöde, då hon kom till Sverige som ett finskt krigsbarn. En berättelse om hur de människor som borde ha skyddat henne istället utnyttjade och ärrade henne, och vilka konsekvenser det förde med sig.

Biographics

Youtubekanal
Jag rekommenderar strakt Youtube, här finns en uppsjö av olika kreatörer som skapar historiskt material i kort och kompakt form. Finns i så otroligt många olika inriktningar och håller väldigt ofta hör kvalitet. Skulle specifikt rekommenderar kanalen "Biographics" som grundligt går igenom olika historiska personerna liv och gärningar. De kör väldigt olika perioder i historien, så bra för den som vill ha ett brett forum med historia.
Mitt tips till den som är historieintresserad är att lyssna på podcasts. Mina främsta favoriter just nu är Historiepodden och P3 Historia som båda tar upp personer och händelser ur historien på ett lättsamt och underhållande sätt.
Jag rekommenderar att besöka historiska platser. Det är utomhus och gratis. Det är bara att gå till Google och kombinera sökorden på vilken stad eller kommun nu vill göra aktiviteten i, tillsammans med sökordet historisk plats. Ett perfekt utflyktsmål tillsammans med barnen och en korg fika. Läs på tillsammans med barnen så deras intresse väcks. När ni kommer hem kan ni förslå till barnen att de ritar en bild från dagen.