Vill minska skärmtiden

Tips för den som...
Den som vill minska sin skärmtid kan ladda ner appar som meddelar när en viss tid är uppnått, och även inaktivera notiser så man inte klickar sig fram till tex instagram och fastnar där sedan.
Det finns appar som man kan ladda ner som visar hur mycket skärmtid man har, ganska intressant. Man kan också bestämma en tid på kvällen när man stänger av alla skärmar.
Om du är en som använder dig av sociala medier i flera timmar varje dag. Men fortfarande vill bryta ner skärmtiden men bara inte kan göra det? Så rekommenderar jag att du hitta en aktivitet som du inte behöver någon skärm till och hålla sig till den. Men om det skulle vara så att du inte hittar en aktivitet så kan du alltid radera sociala medier i någon månad och se hur det fungerar.

Jag har testat båda två och de har fungerat bra för mig med att minska min skärmtid.
Sätt en spärr på telefonen för hur många timmar om dagen du får använda t.ex. sociala medier.

Avinstallera Facebook-appen så det inte bara blir att du klickar på den eller ska kolla en notis och fastnar i slösurfandet.
I iPhone (och säkerligen många andra telefoner) finns en funktion där man aktivt kan begränsa skärmtiden. Denna funktion finns även inbyggd i många appar, t.ex. Instagram. Du väljer hur lång tid du får använda en viss app och får sedan en notis när du överskridit denna tid. Perfekt för att hålla koll!
Instagram har en funktion där man kan välja att få en notifikation efter att man spenderat ett visst antal minuter på appen. Jag har valt 15 minuter. När den tiden gått på en dag får man ett meddelande i Instagram som säger att man spenderat den tid man valt. Det finns också en app som heter Forest. Man väljer en tid som man ska vara borta från telefonen. Under den tiden planteras ett träd i appen (jag tror också att de hjälper till att plantera riktiga träd). Om man klarar att vara utan telefonen under den bestämda tiden får man ett fint färdigt träd till sin skog. Om inte så får man inget nytt träd. Faktiskt ganska kul och bra för t.ex. plugg och jobb.
I Iphone finns en inställning som gör att valda appar inom en kategori låser sig när man passerat en viss tids användning. Smidigt att lägga in 1h socialamedier eller 30 min spel. Det går att klicka ”fortsätt” men det blir en makering om att tiden är ute.

Bra påminnelse!
Välj bort appar, framförallt appar som förmedlar samma/likadana nyheter. Välj en o läs den, så får du en kvart över till annat.

Tidsbestäm hur mkt tid du vill lägga på skärmen per timme. Mkt lättare att uppnå målen om man bryter ner dessa till just per timme.
Jag brukar gå ut och gå, läsa en vanlig bok eller bara ha tråkigt för att uppskatta den tid vi har och inte bara sitta vid en skärm.

Skärmhjärnan

Bok av Anders Hansen
Hansen har ett klokt och sunt sätt att se på skärmar, och han förklarar på ett pedagogiskt och bra sätt vilka faror det finns med skärmar. Utan att för den skull komma med pekpinnar och moralkakor. Han har sota kunskaper om hjärnan och kan förmedla det på ett lättillgängligt vis.

Mest skrämmande är kanske att se hur det påverkar våra barn och unga, när hjärnan utvecklas som mest. Bra bok som jag rekommenderar starkt!

Han har även skrivit en kortare version av Skärmhjärnan.
Mitt bästa tips är att först försöka kartlägga i vilka situationer man använder skärmen till, till vad den används samt hur mycket tid man lägger på det. Det brukar gå att se i mobilens inställningar eller på apparna.
Sätt sen gränser t. ex. max 30 min med en viss app om dagen (på många appar kan man ställa in att få varningar). Eller tänk att efter tex kl 22 är det ingen skärm. Ibland kan man behöva lägga den i ett annat rum för att inte glömma bort sig. Börja med något annat istället, om du tex vill lägga tiden på att läsa, pyssla, måla eller vad det nu är, så bestäm en viss tid om dagen /veckan när det ska ske och låt inte mobilen ligga för nära.

Hjärnbalans

Bok av Katarina Gospic
En mycket bra bok, som bygger på forskning, när du vill motivera dig själv att minska din skärmtid. Rekommenderas!
På Instagram t ex kan man ställa in en viss tid och sen får du upp en varning om t ex "du har spenderat 30 min på Instagram idag". Då kan man gegsig själv en visst tid som är ok och sen får man lägga ifrån sig telefonen.