Vill äta billigt

Tips för den som...
Jättebra kokbok som innehåller färdiga handlingslistor och recept för hela veckor! Toppen att slippa all planering och ändå kunna laga god, varierade och billiga måltider.
Jag vill tipsa om portione under tian som både ha en bok och en hemsida där det tipsas om hur man kan laga mat för en hel vecka för 300kr. Minst sagt billigt.
Oftast så finns det varor som är på kampanjpris. Vissa butiker har plockat ihop lådor med frukt och grönt som fortfarande går jättebra att äta, som kostar en liten slant.
Portionen under tians 300krs-veckor är ett bra upplägg för att både få variation på maten och äta billigt!
Ät mycket från växtriket. Särskilt baljväxter och rotfrukter. Jättebilligt. Soppor, grytor. Det är inte bara billigt och nyttigt. Det är också det bästa för klimatet. Och man slipper bidra till onödigt lidande ;-)
Jag rekommenderar att ta vara på matrester! Till exempel kan man färga tyg/garn av avokado. Och det finns en massa recept på google om att ta tillvara på matrester.
Väldigt bra tips och recept på rätter som både hjälper din plånbok och miljön. Vackra och inbjudande bilder som lockar till matlagning!
Ha koll på vad som finns hemma i skafferi, kyl och frys. Ägna mer tid åt att inventera, kombinera, laga och använda upp. I köket finns garanterat mat som behöver ätas upp, inventera allt och ställ fram det som ska gå åt först på en egen plats eller i en egen korg på hyllan.
Titta på varor med kort datum märkning, brukar gå att komma under halva priset. Dryga ut köttfärssås och liknande med bönor, brukar köpa burkmajs, passerade/krossade tomater och svamp när det är kampanj, perfekta varor att ha hemma.
Är grönsaker som är i säsong. De har ofta bra pris och är bra för miljön!!
Läs reklamblad och handla det som är billigt den veckan, lägg i frysen och ta upp när behov finns!

Mat på en plåt

Bok av Tareq Taylor
Mat på en plåt/ugnsfast form - på en plåt kan du blanda alla rester från kylen.
Bara att slänga ihop och krydda efter smak och på med lite olivolja.

Alla rester förbrukas och matkontots utgifter hålls lägre.

Kan rekommendera boken, för många olika förslag och du kan även själv mixa tipsen du får från Tareq med det du har i kylen.
Jag vill tipsa om recepten från Portionen under tian. Perfekt om man vill spara pengar och samtidigt börja äta mer hälsosamt.
Planera dina matinköp i förväg. Gör en meny, helst vegetariska eller veganska rätter som tillagas från grunden. Ofta tycker jag halvfabrikat kostar mer. Ta med din handlingslista och följ den men håll också utkik efter billiga varor som håller länge. T.ex. billiga bönor, pasta mm. Laga dina rätter och frys in matlådor så att inget blir gammalt och går till spillo. Om du får matvaror över, tänk ut vad du kan göra med dom! Om man tränar på det så går det utmärkt att laga mat på det man har hemma, även utan recept,
Fundera på vilken typ av maträtter som du kan laga för att spara in på köttmängden eller motsvarande dyr huvudvara som används. Lagar du en rätt med hela kycklingfiléer går det åt mer kyckling per person jämfört med om du gör en kycklinggryta. Köttfärssås kan du dryga ut med linser och morötter. Billiga basvaror som morötter, vitkål och rotfrukter kan bli till många olika måltider där du varierar de övriga ingredienserna.

Gör det till en vana att handla efter säsong för varor är ju som billigast då. Bra inte endast för plånbok utan också för miljö och hälsa eftersom näringsinnehållet är högre. Köp till exempel bara tomater och paprika sommartid, på vintern är de bleka, vattniga och smaklösa. Frys ned i mindre förpackningar och ta fram när du ska laga mat.

Istället för att handla dyra tetrapack/konservburkar med färdigkokta bönor kan du köpa storpack av torkade bönor och linser, blötlägga dem och koka dem. Frys ned i mindre förpackningar/påsar. Sedan kan du enkelt plocka från frysen nästa gång du behöver till matlagning.

Den varugrupp du tjänar mest på att göra själv från grunden är att baka ditt eget bröd. Har du liten kunskap om brödbak kan du testa recept där jäsningsmedlet är bakpulver eller bikarbonat. Sådana bröd behöver i regel bara röras ihop och kan gräddas i ugnen direkt. Du slipper knåda deg, vänta på jäsning eller få ett färdigt platt bröd för att något blivit fel med jästen.

Skriv matsedel för en hel vecka där du utgår ifrån vilka erbjudanden och extrapriser som butikerna har. Kolla på nätet, det finns flera sidor som samlar alla matkedjornas reklamblad. Tänk dock på att det sällan lönar sig att köra runt till flera butiker speciellt om det är längre avstånd då bränslekostnaden tillkommer.

Se upp för köp-flera-spara-mera eller köp-3-betala-för-2 och likande erbjudanden. Du blir lurad (oftast) att köpa mer än vad du behöver och du kommer att behöva äta onödigt mycket för att inte slänga mat.

Köp bara storpack om du verkligen vet att du kommer använda allt. Att slänga mat som blivit dålig för att den inte hunnit ätas upp är varken bra för din ekonomi eller klimatet. Se därför till att frysa ned direkt det du inte ska använda inom de närmsta dagarna.

När du är i butiken ska du strikt hålla dig till din inköpslista. Fall inte för frestelser som doften av nybakt bröd eller de dignande godishyllorna vid kassorna.

Håll utkik i butiker efter varor med nedsatt pris för att de har kort datum (brukar vara uppmärkta med röda lappar). Bäst före-gränsen är väl tilltagen av producenterna så här kan du göra rejäla fynd. I vissa stora affärer finns det till och med hela lådor med frukt och grönsaker för bara en tjuga. De flesta butiker lappar varorna tidigt på morgonen så se till att vara där vid öppningstid då dessa varor brukar sälja slut fort.

Det kan också vara värt att kolla upp utbudet på Internet. Det finns exempelvis företag som säljer mat till riktigt låga fyndpriser för att det ska bli ett förpackningsbyte, kort datum eller någon annan anledning till att varorna inte kan säljas i vanliga butiker.

Besök butiker, fysiska och på nätet, så sällan du kan. Så fort du går in i en affär är det väldigt lätt att gå i fällan och handla onödiga varor. Tävla mot dig själv och se hur många dagar det kan gå utan att handla.
Satsa på att äta mer vegetariskt och försök då laga mat ifrån grunden. Många klagar på att vegetarisk mat kan bli dyrt men det beror helt på vad man köper för mat, mycket halvfabrikat som färdiga vegobiffar och liknande kan såklart bli dyrt om man handlar för en hel familj. Börja istället att till exempel köpa mer linser och bönor, som man kan göra en mängd olika saker på. Kokböcker som jag tycker är superbra för att kunna äta billigt är "portionen under tian" och "megavego"
Att aldrig slänga någon mat utan frys ner eller gör en gryta/pytt av veckans rester. Handla bara på extrapris o köpa bara sånt du verkligen äter. Inte handla bara för att det är billigt.
En receptbok där varje portion kostar under tio kronor.
En bok som inspirerar med vegetariska rätter som också är utformade ur ett klimatsmart perspektiv.
Jag har testat många av recepten och alla rätter har varit så goda!
Boken innehåller även färdiga veckomatsedlar och tips på hur du kan sänka dina matkostnader.
Bästa tipset är att planera maten veckovis och handla därefter.
Storhandla basvaror som ris , pasta, mjöl, bönor, linser...
Kolla regelbundet vad som finns i frysen, kylskåpet, skafferiet och laga mat efter det som finns. Och man behöver inte alltid ha allt som står i receptet. Våga ändra , utesluta , byta.
Det bästa man kan göra är att planera för en hel vecka och handla allt på en gång. Då köper man inga extra saker, och man kan planera billiga råvaror.
Passa på att frosta av frysen i februarikylan utomhus och håll värmen genom att laga grytor av de små rester som råkat hamna längst in!
När det är minusgrader ute, tinar inte maten och man kan stuva om så man får ordning i frysen med det gamla ytterst.
Mindre rester är perfekta att slänga ner i en ragu gott och blandat".
Det är också skönare att sylta och safta på vintern än när man precis plockat bären.
Först och främst ; handla aldrig hungrig.
Planera alltid för storhandling. Skriv en veckomeny och handla utefter den.
Att äta billigt och nyttigt är inte alltid lätt, men med en bra kokbok som tex Portionen under 10an, är det både enklare och godare.
Veckomatsedel finns, många härliga recept och gott!
En receptbok där varje portion kostar mindre än 10 kronor. Många vegetariska recept. Billigt, gott och prisvärt!
Om du vill äta billigt så ska du planera din mat för minst en vecka i taget!

-Börja med att göra en lista på vad ni ska äta under veckan! Låt alla hjälpa till!
-Kolla sedan vilka varor de lokala affärerna har att erbjuda till extrapris.
-Lägg till basvaror som ni saknar.
-Gör sedan en lista på vad som behöver köpas in.
-Försök att handla max två gånger i veckan.
-När du lagar mat laga lite extra som man kan äta till lunch eller frysa in.
-Ta tillvara resterna och släng ingenting!

Allt handlar om att planera och besöka affärer så sällan som möjligt!
Du kommer att märka att du gör av med mindre pengar på mat när du planerar och följer din plan!

undertian.com

Webbplats
Jag rekommenderar verkligen hemsidan undertian.com (finns även kokböcker). Där får du hjälp att planera veckans alla middagar (med inköpslista och allt) för bara 300 kronor. Dessutom är allt vegetariskt (och mycket veganskt). Bra för både plånboken och miljön!