Pirog

Mat
Det här är en generell maträtt som är tänkt att ge inspiration när man funderar på vad man ska laga för mat.
Piroger är enkelt att tillaga och är mångsidig maträtt. Fungerar som lunch, middag eller mellanmål, kan ätas både varm och kall samt går hem hos barn som vuxen. Dessutom kan du enkelt variera både deg och fyllning.

Vill du göra en nyttigare och mer mättande deg kan du byta ut en del eller hela mjölmängden mot fullkornsmjöl. Eller så kan du ta det ett steg längre och använda proteinrika kikärter, linser eller bönor (måste ha varit blötlagda och kokta innan eller köp färdiga vetja på burk/tetra).

Tänk på att du kan variera fyllningen också utefter vad som du har hemma i skåpen. Passa på och gör en kylskåpsrensning så kommer du att spara på både plånbok och miljö. Använd små slattar och burkar med rester, en skrumpen paprika och en vissen purjolök. Har du rester som inte går ihop smakmässigt? Låt dem bli fyllning i olika piroger. Då blir det verkligen variation på denna maträtt och kanske upptäcker du en ny favoritfyllning.
Perfekt att ha som piknikmat på utflykterna då jag anser att dom kan ätas både kalla och varma, eller som mellanmål eller kvällsmat. Plockmat vid en bjudning eller som förrätt.
Man kan ha nästan vad som helst som fyllning, men mina personliga favoriter är köttfärspiroger eller kycklingspiroger!
Lätt att tillaga , man kan ha i alla möjliga fyllningar jag brukar använda rester från köttfärssås eller kycklinggryta eller rester från ostbrickan 😊alltid lika uppskattad hemma hos oss och kan ätas både varmt och kallt och som huvudrätt eller mellanmål .
Lätt att tillaga, enkelt att variera örter för olika smaker. Lika gott med färs från ox, kyckling eller lamm. Lite godare med lamm i min smak.
Lätt för barnen att ta fram och värma nu inför sportlov eller efter en lång dag ute i snön. Perfekt mellanmål!