Anna Pigeon, #6

Mörk labyrint

Blind Descent
Bok av Nevada Barr
Långt inne i grottgångarna i nationalparken Carlsbad Caverns skadas en medlem av en kartläggningsgrupp av en fallande sten. En räddningsoperation dras igång. Anna Pigeon som jobbar som ranger i en grannpark får veta att den skadade är Frieda, en vän till henne, och att hon bett att Anna ska komma. Kämpande med sin rädsla för trånga, instängda utrymmen följer hon med den första räddningsgruppen ner i underjorden för att hjälpa sin vän. Under snabbmarschen in till den skadade pressar sig Anna till det yttersta både mentalt och fysiskt när hon klämmer sig genom trånga passager och klättrar nerför stup i det klaustrofobiska mörkret. När hon till slut kommer fram till sin vän viskar Frieda: "Det var ingen olycka." Den som försökt döda Frieda måste tillhöra kartläggningsgruppen. Men Anna är beroende av gruppen för att bära ut Frieda. Vem kan hon lita på? Hur ska hon kunna förhindra ett nytt mordförsök under den långa och mödosamma färden ut ur grottlabyrinten? Lechuguillagrottan, som är grottan i boken, är ett enormt och spektakulärt grottsystem som bara delvis är kartlagt, i nationalparken Carlsbad Caverns i sydöstra New Mexico. I nationalparken finns också den grotta som den uppkallats efter, Carlsbad Caverns, som även den är en enorm grotta med fina formationer. Den grottan är öppen för allmänheten. Läs mer på Nationalparksförvaltningens egen hemsida.
Mörk labyrint av Nevada Barr.
Ännu en spänningsroman med rangern Anna Pigeon. Den här gången utspelar sig handlingen i grottorna och dess gångar i nationalparken Carlsbad Cavern, New Mexico.
Frieda, Annas vän, råkar ut för en allvarlig olycka i samband med en undersökning av nyfunna delar av grottsystemet. Vid ett tillfälle när Frieda är vaken ber hon att Anna ska komma.
Som den medmänniska Anna är kommer hon till undsättning, även om grottorna skrämmer skiten ur henne. Väl framme yrar Frieda en massa och bland annat meddelar hon att hennes skador inte var en olycka.
Anna blir ställd och börjar misstänka alla i teamet utom de två hon kröp in med. Under räddningspådraget med Frieda inträffar en olycka med dödlig utgång.
I allt kaos som uppstod med räddningsinsats och fler grottkrypare som kommit till undsättning visar det sig senare att alla kom inte ut ur grottan som de trott.
När ytterligare en ur gruppen blir nerskjuten i samma veva som han bett Anna möta honom på en specifik plats. Då börjar Annas utredningshjärna jobba på högvarv. Vem är inte misstänkt? Vad är motivet?
Jag har läst flera böcker om Anna Pigeon och jag fastnar i alla häftiga miljöbeskrivningar! Men måste tyvärr säga att grottor inte är min melodi så det tog längre tid att fastna i miljön den här gången 😄
Utgiven 1998, svenska 2018.