Luna och superkraften: Upptäckten

Bok av Sören Olsson
Ny barnboksserie av författaren bakom succéerna Sune och Bert! Första boken: Upptäckten När trean börjar efter sommaren märker Luna att ingen i klassen längre vill vara med henne. Klasskamraterna behandlar henne som luft. Hemma har föräldrarna fullt upp med sina bestyr och Lunas små tvillingbröder bara skriker och bråkar. Luna känner sig som det ensammaste barnet i hela världen. Så en kväll gör hon en märkvärdig upptäckt. När hon doppar handen i mångatan som bildats i sjön går det som en ilning genom kroppen. Plötsligt kan hon höra genom betongväggar och på långt avstånd. Den underliga superkraften förändrar allt på gott och ont! LUNA OCH SUPERKRAFTEN: UPPTÄCKTEN är den första boken i serien om nioåriga Luna från småstaden Lilla Vargudden. Böckerna riktar sig till barn i åldern sex till nio år. Vänskap, utanförskap, familj, skola och kärlek. Med hög igenkänningsfaktor och varm humor skildras vardagen för Luna i Lilla Vargudden.
❥ Recension

Läsålder 6-9 år.

Det första som slår mig är att boken inte är vad jag väntade mig utifrån baksidetexten. Jag tycker inte berättelsen kretsar så mycket kring Lunas magiska hörsel utan mer om vardagliga bestyr och ett barns liv och tankar. Jag hade gärna haft lite mer magi.

Det är en välskriven bok med fina, uttrycksfulla illustrationer och jag tycker författarna skildrar ett barns tankebanor och känslor på ett bra sätt. Det känns trovärdigt. De får även med vår samtid i boken smartphones, ett barn har två pappor, fredagstacos och bra blandning av etniciteter i bilderna. Kan dock inte låta bli att bli lite irriterad över att det är just de två homosexuella männen som färgar sitt skägg i olika starka färger och på så sätt utmålas stereotypt istället för att påvisa för läsarna (barnen) att man behöver inte se ut och bete sig på ett visst sätt beroende på vilken sexuell läggning man har. Utmärkt tillfälle att låta de två papporna se ut som de andra männen i boken och inte göra skillnad på män och män.

Jag faller inte riktigt för Luna och känner mig lite tveksam till hennes beteende som att hon spionerar på och följer efter andra barn och på så sätt inkräktar på deras privatliv. Vet inte vad det sänder för signaler till barnen som läser boken tänker jag. Det vore lite annorlunda om det var en deckare med skurkar och hon försöker lösa ett brott men i det här fallet tycker jag hon inkräktar på andras privatliv.

Boken får 🌲🌲 av 5.