När barnet lagt sig

Bok av Michael Nyqvist
"När barnet lagt sig" är en självbiografi skriven av skådespelaren och författaren Mikael Nyqvist (1960-2017). Boken blev Nyqvists debut som författare, och handlingen kretsar till största delen kring sökandet efter tillhörighet och mening efter det att han, på ett abrupt sätt, fått reda på att han är adopterad. Boken skildrar också delar av Mikaels skådespelarkarriär.
Att skådespelaren Michael Nyqvist hann göra mängder med filmroller under sin livstid känner de flesta till, men alla vet kanske inte att han även skrev flera böcker. En av dem heter "När barnet lagt sig" och handlar om Mikaels barndom och uppväxt som på så många sätt formade - och omformade - honom.

I den här boken får Mikael, och således läsaren, veta att han blivit adopterad som liten och vi får följa hans outtröttliga sökande efter sina biologiska föräldrar. Det är sättet som adoptivmamman berättar om adoptionen som griper tag allra mest och berättelsen blir både hårresande och tankeväckande. Man får också läsa om mötet med de biologiska föräldrarna och syskonen.

Mikael skriver enkelt och eftersom han skildrar verkliga miljöer, personer och händelser behövs det inga krusiduller eller onödiga utsvävningar. Som för det mesta är det både intressant och lite sorgligt att läsa om en annan människas livsöde, i synnerhet när det präglas av den rotlöshet och vilsenhet som Nyqvist beskriver i stora delar av boken.

”När barnet lagt sig” är en överlag välskriven debutbok, även om tempot går ner lite väl mycket ibland. Det gör tyvärr att boken blir lite långtråkig, det intressanta ämnet till trots.