Pojken med ärren

Bok av Marcus Eklund
"Pojken känner hur en senig hand fattar tag om nacken. Han kvider till av smärta och överraskning. Greppet hårdnar när hon trycker ner honom mot bänken. Det bränner i ögonen. Smaken av järn fyller munnen när ansiktet slås i kanten och läppen spricker ... " Robert arbetar som pedagog på en förskola och det är där han lär känna Ahmed. Trots att pojken bara är 5 år har han upplevt fruktansvärda saker, och när han till sist vågar berätta för Robert att hans mamma slår honom förstår Robert att han måste agera. Det dröjer dock inte länge förrän Robert inser att att de övergrepp Ahmed utsätts för bara är toppen på isberget, och under ytan döljer sig en mörk historia. Marcus Eklund, född 1988, är en svensk författare och frilansande journalist från Helsingborg. Han debuterade som författare 2020 med boken "Pojken med ärren".
Boken följer en liten pojkes utsatthet via dennes röst och förskoleläraren Roberts historia. 

Det är ett tungt ämne. Att veta eller ana att ett barn far illa i sitt hem är en tung sak att bära. 
Att vara den som är utsatt är ännu tyngre.

En gripande historia men med en hel del stickspår. Vilket mycket möjligt skulle kunna vara taktiskt smart av författaren om man ska orka läsa en sådan typ av bok.👌

Språket och tankesättet som karaktären har visar att Robert är en ung man. Egentligen hade han inte tänkt jobba på en förskola, och inte bli kvar så länge heller. Han vill leva livet med polarna efter jobbet och festar på helgerna. Han är lite bitter över sin levnadsituation som han delvis skyller på sin far.

Ändå visar han på en mognad och empati när han han inte kan släppa tankarna på Ahmed....

Vi som läsare får följa Ahmed och ganska snart undrar man VARFÖR utsätts han för detta?!
Det är ett mycket allvarligt och sorgligt ämne som tas upp i Pojken med ärren vilket var anledningen till varför jag ville läsa boken. Dock måste jag säga att jag inte alls sympatiserade med huvudkaraktären Robert, även fast även han kommer från en svår bakgrund i boken. Bland annat så är det en väldigt "grabbig" ton i boken som inte riktigt går hem hos mig.