Jakten på Kapten Klänning

Bok av Jonas Trolle
I juli 2009 knuffas en man ut från sjätte våningen i ett hus i Stockholmsförorten Bredäng. Polisens mordutredning avslöjar att den döde mannen hade en böjelse för våldsamt gruppsex. I förhör säger ett av hans unga kvinnliga offer att en av förövarna är polis. Hon visar fram en tidningsbild. Polisen Jonas Trolle får en chock. Mannen på fotografiet är Göran Lindberg, Kapten Klänning, rektor på Polishögskolan, en förkämpe för jämställdhet som arbetat mot kränkningar och sexism. Jakten på Kapten Klänning är en sann berättelse om ett unikt brottsfall. Aldrig tidigare har en så hög polischef varit misstänkt för så grova brott som Lindberg. Historien är som hämtad ur en kriminalroman: telefonavlyssning, hemlig spaningsgrupp inom polisen och en husrannsakan på Polishögskolan. Men här skildras också de traumatiserade offren vars liv förändrats för alltid. Jonas Trolle är kriminalkommissarie vid Länskriminalens spaningsrotel. Göran Lindberg dömdes 2010 till sex års fängelse för våldtäkt och grov våldtäkt.
ag såg på dokumentären om jakten på f.d. länspolismästaren Göran Lindberg på TV4 Play. I Johan Trolles bok "Jakten på Kapten Klänning" får man följa utredningen och "jakten" ur polisens perspektiv.

Sådana här händelser är alltid lika hemska och obegripliga och Johan Trolle fick mig att rysa av obehag gång på gång. På ett sätt känns det fel att säga att boken var intressant (egentligen ska man inte behöva läsa om sådant här), men det var intressant att få ta del av polisens arbete.

Johan Trolle lyckades förmedla den här berättelsen på ett sätt så att man nästan glömde bort att det inte är fiktion.