Katja Lyss, #2

Snö

Bok av Jakob Mjöbring
SNÖ är den andra fristående romanen i serien om Katja Lyss, en före detta skibum och professionell friåkare som har utbildat sig till kriminalpolis och lämnat storstaden för Umeå. En tjänst inom en specialenhet tar henne till olika brottsplatser i ett vintrigt norra Sverige och ut i Europa.
Det börjar med ett dubbelmord ute på fjället i närheten av skidorten Kittelfjäll. Polisen Katja är där över julledigheten med sin vännina och dras in i mordet då ingen tjänstgörande polis finns i närheten. Utredningen läggs ner som mord och självmord, men Katja tror inte att det stämmer och fortsätter att utreda på egen hand. Spåren tar henne till Frankrike och tillsammans med en manlig bekant som är polis där dras hon längre in i vad som visar sig vara en angelägheten för hela världen.Boken börjar spännande, men blir lite för avancerat och överdrivet mot slutet.
Ännu en författare som jag hittills hade missat.
"SNÖ är den andra fristående romanen i serien om Katja Lyss, en före detta skibum och professionell friåkare som har utbildat sig till kriminalpolis och lämnat storstaden för Umeå. En tjänst inom en specialenhet tar henne till olika brottsplatser i ett vintrigt norra Sverige och ut i Europa. Skidsemestern i Kittelfjäll avbryts för Katja Lyss på grund av ett vedervärdigt dubbelmord. Mordet har inträffat i en renvaktarstuga långt ut i den väglösa och vackra västerbottniska fjällvärlden. Spåren pekar både bakåt mot forntiden och in i dagens digitala värld styrd av enorma datamängder och algoritmer."
Jag gillar den här boken. Berättandet har ett högt tempo och man blir lätt fast i boken. Huvudkaraktären är lätt att gilla och allt är inte så självklart som det kan verka.