Zulusystrar

Bok av Anna Holmström Degerman och Annika Langa
Ebba från Sverige och Phumeza från Sydafrika brevväxlar med varandra genom ett skolprojekt och till en början är det ganska motvilligt. Men snart inser båda att de har mer gemensamt än de tror. Phumeza har ingen pappa, men hon har en fiende i klassen som är ute efter henne, och hon vill försöka hjälpa två vänner som är fattiga och bor på gatan. Ebbas mamma är död, hon tror att hennes granne är en mördare, minst! Och hon vill hjälpa en tjej i nian som har det struligt, men vågar inte. Från olika breddgrader hjälper tjejerna varandra och breven blir betydelsefulla höjdpunkter i tillvaron. Med humor och värme levererar författarna en berättelse om hur stora och små problem ser likadana ut för en 10-årig tjej, oberoende av var världen man i befinner sig. Boken är genomillustrerad och karaktärer och situationer speglas brilliant genom Elin Fahlstedts fantastiska bilder.
I boken Zulusystrar träffar vi Ebba, 12 år, som tillsammans med sin klass får brevvänner i en klass från Johannesburg i Sydafrika. Vad skriver man egentligen till en brevvän? Kan man vara ärlig och berätta saker som man inte berättar för andra? Vad kommer personen att tycka?
Vi får följa hur vänskapen växer mellan Ebba och Phumeza genom breven de skriver, fyllda av skratt och värme. Vardagsskildringarna ger även en inblick i hur livet är sig både likt och olikt för två unga tjejer.

För dem som har haft en brevvän är det en underbar nostalgitripp!
Passar både barn och vuxna. Boken har genomgående härliga illustrationer som förstärker textens värme.