Historier från en drömmare

Bok av Johan Engman
Den här gången kunde ingenting misslyckas... börjar en av novellerna i Historier från en drömmare. Handlingen blir såklart helt tvärtom. Det blir en typisk historia i Johan Engmans stil. Personerna berättas med närhet och värme. Men det blir inte alltid som de har tänkt sig. Istället blir det en myllrande berättelse där karaktärerna hamnar i nya situationer. Johan Engman har vunnit pris i flera novelltävlingar och medverkar i olika förlags novellsamlingar. Nu debuterar han med en samling berättelser i en egen antologi. Engman är kock, fäktare och småbarnspappa. Han är född och uppväxt i Halmstad och bor nu i Skärholmen, söder om Stockholm. Hans fackliga och politiska engagemang ger avtryck i flera noveller. Då och då lyser samhällsbeskrivningar igenom i historierna. Andra berättelser är mer som fantasifulla sagor. Några av novellerna är hela livsberättelser och några andra är som små titthål in i en annan värld av historier. Det är fantasifullt, personligt och spännande. Det är historier från en drömmare...
Det här är en samling noveller som spänner om många vitt skilda ämnen. Det är som små nedslag i olika personers vardag. Allt ifrån en man som på ålders höst köper en stuga för att skriva sina memoarer i, via återvinning till nya relationsmöjligheter. Andra ämnen är separationer och en eller annan skumraskaffär.

Längden på novellerna skiljer sig åt, någon är bara tre sidor lång och en annan är tio sidor. Miljöerna i berättelserna är lika varierande och texten flyter och är lätt att läsa.
Ibland är det ganska lite som händer, ibland så glittrar det till i denna debutsamling.