När mamma hade ont i hälen

Bok av Linn Sandqvist Lyckman
Hilda ska vara hos sin mormor ett par dagar för hennes mamma har ont i hälen. Det blir ett par fartfyllda dagar med massa tokigheter eftersom Hildas mormor inte är som alla andra. Hilda och mormor pratar mycket när hon är där. Varför måste Hildas mamma ligga på sjukhus för att hon har ont i hälen? Varför ler inte mamma så mycket längre och kan Hilda ha hört fel? Var det verkligen hälen mamma hade ont i ? En tokig berättelse om onda hälar och själar.
Femåringen tycker: Det finns oändligt mycket att titta på när det kommer till illustrationerna och det gillar femåringen. Han tycker att det är en ganska lång saga, men lyssnar uppmärksamt, säkerligen mycket tack vare de rika illustrationerna.

Mamman tycker: Böcker som tar upp allvarliga ämnen på lekfulla och ändå förståeliga sätt, brukar fastna hos mig. Det här är en sådan. Här pratar Hilda och mormor om att mamma har ont i hälen, kommer fram till att det är själen och hur man kanske kan försöka hjälpa till att börja läka den, medan de hittar på en massa tokigheter hemma hos mormor. Här är det parkour, det är spa i ett badkar ute på tomten, det är pingis inne på köksbordet med vad de hittar och mycket annat. Jag tycker att det är väldigt fint att Hilda får vara precis som hon är och att mormor möter henne på Hildas nivå. Det finns också mycket att diskutera medan man läser. Både om onda hälar/själar men också om samlingar, vad man kan hitta på även om man inte har de perfekta sakerna till det och vad man får göra hemma hos Hildas mormor som man inte får göra här hemma. Till exempel får vi inte spela pingis i köket med ägg och stekpanna, konstigt nog.

Illustrationerna är lekfulla och fullsmockade med saker att upptäcka och titta på.