Pandemiernas tid : om covid 19 och andra farsoter och hur vi kan förhindra dem

Covid-19
Bok av Debora MacKenzie
I denna ögonöppnande bok förklarar ve tenskapsjournalisten Debora Mackenzie vad som gick snett: de tidigare virusen och epidemierna som borde ha förberett oss, de folkhälsofel som banade vägen, misslyckandet med att stänga inne ut brottet, och hur vi kan förhindra framtida pandemier. Mackenzie har i trettio år bevakat sjuk domsutbrott som sars, mers, H1N1, zika och ebola. Med utgångspunkt i sin långa erfarenhet ger hon läsaren en fascinerande grundkurs i epidemio logi; hur virus sprids, hur pandemier slutar och hur vi kan hantera nästa katastrof. Pandemiernas tid är en kunnig och lättillgänglig genomgång av varför det blev så här och vad vi måste göra för att det inte ska hända igen. "Det är en läsvärd, lättillgänglig och spännande bok för alla. Pandemiernas tid ger en tänkvärd bild av konsekvenserna, nu, ett knappt år senare. Helhetsbetyg: 5 av 5." BTJ, Per Björgell "MacKenzie är kunnigare än de flesta och ger en klar och sammanhängande bild av allt det där vi alla borde ha vetat och noga förberett oss för redan för tjugo år sedan." Dagens Nyheter, Lars Linder DEBORA MACKENZIE är utbildad biolog med inriktning mot farmakologi, men arbetar som vetenskapsjournalist på New Scientist där hon främst bevakar epidemier och granskar de biologiska, politiska och ekonomiska orsakerna till dem.
Debora McKenzie är biolog och vetenskapsjournalist för "The New Scientist". Hon, som andra insatta, var väl medveten om risken för en pandemi, och faktiskt till och med att just covid-19 skulle slå, långt före det gjorde det. Även om ingen visste exakt när det skulle slå till, eller hur dödligt och smittsamt det skulle bli. I sin bok diskuterar hon hur det blev som det blev, hur detta fladdemusvirus tillåtits spridas över världen, trots många varningar, och hur världens nationer stod handfallna inför faktum. USA lägger 49 miljarder dollar per år på kärnkraftsavskräckande insatser, medan världen sammanlagt lägger ner 2,4 miljarder på WHO. Vi hade tid, men vi tog det inte på allvar.

Budskapet är klart. Skyll inte på fladdermössen. Skyll på kapitalismen som inte gynnar förebyggande arbete, privatisering av sjukvården, skogsskövling som tränger ut smittbärare från sina naturliga habitat, människans globala rörlighet genom vilken både virus och Zikamygg fått tillgång till helt nya offer och så småningom kommer allt att bli värre genom den globala uppvärmningen.

Vi ska också vara medvetna om sårbarheten i ett komplext samhälle (som varje prepper säger). Om hur mycket värre pandemier drabbar oss än de feodala samhällen som till största del bestod av självförsörjande bönder. Och som om inte detta vore intressant nog, har jag nu fått en ny koppling mellan Qanon, Trumpsupportrar och Covid-19. Det är fascinerande. Läs!