Cupido

Praying Mantis
Bok av André Brink
Tiden är det slutande 1700-talet och platsen är Kapprovinsen i södra Afrika. Den legendariske Cupido Cockroach berömmer sig av att vara traktens värste jägare, historieberättare, drinkare och kvinnokarl. Men han möter sin jämlike i den omättliga Anna Vigilant, en berömd tvåltillverkare som sägs kunna göra en man så utmattad att han är redo att begravas på morgonen. Plötsligt tar Cupidos liv en ny vändning. Han träffar den engelske missionären broder Read, som till en början blir rent salig av glädje över att Cupido vill sluka Guds ord. Hans entusiasm avtar dock något när detta visar sig vara bokstavligt menat: Cupido sväljer bibeln, en sida i taget. Cupido låter emellertid döpa sig och blir kristen. Han tar avstånd från sitt tidigare liv, utses till den svarta ursprungsbefolkningens förste missionär och sänds ut till ett avlägset område för att predika. Här lämnas Cupido åt sitt öde av sina vita uppdragsgivare. En efter en försvinner hans församlingsmedlemmar ut i öknen och till slut predikar han bara för stenarna och sköldpaddorna Cupido baserar sig på den sanna historien om Kupido Kakkerlak, den förste av khoikhoinursprung (då benämnda hottentotter) som omvände sig till de vitas religion. Med magisk realism, försonande humor och djup psykologisk insikt skildrar André Brink ett fängslande männskoöde som berör ända in i vår tid av förtryck och religiös fundamentalism. André Brink är född i Sydafrika 1935 och är i dag bosatt i Kapstaden. Han har skrivit en lång rad romaner som även i Sverige lockar en stor läsekrets. Bland de böcker som finns på svenska kan nämnas Ett ögonblick i vinden, En kedja av röster, Djävulsdalen, I åtråns namn, På andra sidan tystnaden och Innan jag glömmer. Han har erhållit Sydafrikas viktigaste litterära pris, CNA Award, tre gånger och har två gånger nominerats till Bookerpriset. Han har i Frankrike hedrats med Prix Médicis Etranger och i Italien med Premio Mondello. Hans böcker har översatts till trettio språk.
Cupido Cockroach ”hottentott” eller Khoi, växer upp på en holländsk farm i Sydafrika under andra halvan av 1700-talet och som vuxen får han snabbt ett rykte om att vara den största bråkmakaren, den som dricker mest och den som har flest kvinnor. Han träffar tvålmakerskan Anna, men efter bara en kort stund får suget efter alkohol och kvinnor honom att återgå till sina gamla ovanor.

Så en dag möter han Dr Johannes Theodorus van der Kemp från The London Missionary Society och blir fast besluten om att bli missionär själv. Samhället sviker honom och snart har han ingen församling kvar att predika för.

Jag blir inte riktigt fångad av historien och den känns segdragen på något sätt. Trist.