Alla blommor i Paris

All the Flowers in Paris
Bok av Sarah Jio
Amerikanska Caroline vaknar upp på ett sjukhus och har glömt nästan allt av sitt förflutna. Hon bor ensam i sin lägenhet i Paris men har minnen av barn och en man. När hon hittar ett brev från den unga änkan Céline, skrivet under nazisternas ockupation, inser hon att lägenheten döljer hemligheter, och hon börjar nysta både i sitt egna och i husets förflutna.
Caroline vaknar upp på sjukhuset efter en olycka och hon har väldigt få minnen kvar. När hon kommer hem till sin lägenhet i Paris inser hon lever ett ensamt liv. Efter hand kommer små minnesfragment om en man och ett barn, men vem är dom? Caroline hittar ett brev och inser att hennes lägenhet döljer stora hemligheter från krigets tid. Ska Caroline lyckas nysta fram dessa hemligheter och även upptäcka vem hon själv är….

Denna bok gillade jag och jag fastnar direkt i storyn. Det är en fängslande historia som pendlar mellan nutid och dåtid, då man får följa två parallella historier som vävs ihop på ett naturligt sätt i slutet, med många överraskande tvister. Det är en fängslande historia med starka kvinnoöden och där man får uppleva både kärlek, sorg, trauma, krig och spänning.
Spännande krigsbok med parallella storylines, varav en utspelas i nutid (2009) och en under andra världskriget och ockupationen av Paris. En gripande bok om hur otroligt stark moderskärlek kan vara, och hur viktigt det är att gå vidare efter fruktansvärda trauman. Historien nystas upp på ett spännande sätt och jag har svårt att lägga boken ifrån mig. Språket flyter på bra och är nyanserat men inte överdrivet beskrivande.
När amerikanska Caroline vaknar upp på ett sjukhus i Paris har hon få minnen av sitt förflutna. Först när hon skjutsas hem till sin lägenhet på Rue Cler inser hon att hon lever ett tillbakadraget och ensamt liv i den stora våningen. Hon tycker sig minnas en man och ett barn, men var är de?

Sextio år tidigare, i ett nazistockuperat Paris, försöker unga änkan Céline bygga upp ett liv för sig själv och sin dotter, samtidigt som hon jobbar i sin fars blomsterbutik. Men när en tysk officer får reda på hennes judiska arv kastas hon in i en livsfarlig lek. Och för att rädda sin dotter måste hon offra allt.

När Caroline hittar brev från Céline inser hon att den stora lägenheten döljer stora hemligheter. Kan hon nysta upp husets historia – samtidigt som hon upptäcker sin egen?

En gripande roman med två kvinnoöden i då och nutid som fängslade mig från första sidan och ökar i takt med att Caroline börjar nysta både i sitt egna och i husets förflutna. Miljöbeskrivningarna både i 40-talets Paris och idag är fantastiska och får mig att känna att jag är på plats när
sorg, hopp och svek blandas med kärlek genom generationer.
En riktigt gripande krigsroman.
I början av 40-talet lever änkan Celine i Paris med sin far och dotter. Trots att Paris är ockuperat av Tyskarna, har det det ganska bra. Celine jobbar i sin fars blomsteraffär. Men allt förändras den dagen blomsteraffären får besök av en tysk soldat.

Nutid. Caroline har varit med om en olycka och vaknar upp på sjukhuset. Men hon har inga minnen kvar, och vet inte vem hon är.
När hon körs hem till sin lägenhet förstår hon att hon lever ett ensamt liv. Då och då tycks hon minnas ett barn och en man. Vilka är det?

Vi får följa två kvinnoöden i dåtid och nutid.

En gripande bok om krigets mörker och att hitta sig själv.
Den fängslade mig direkt och sen var jag fast genom hela boken.
Sorg, hopp och svek blandas med kärlek. Det är en vacker roman.

Miljöbeskrivningarna är underbara. Det känns som jag är där.