Vacker var han, utav börd

Bok av Kathinka Lindhe
I mitten av juli 1889 avfyras revolverskott i skogen Nørreskov på den danska ön Tåsinge. Det är löjtnanten Sixten Sparre och lindanserskan Elvira Madigan som hittas döda strax därefter. Idag, 130 år senare, är detta livsöde fortfarande något av en mystifierad och fascinerande studie i kärlek. Sixten Sparre var dragonlöjtnanten som spred sin förmögenhet med vinden och levde på många sätt ett liv han drömt om inom militären. Han var en glädjespridare som älskades bland officerskamraterna, och förutom sitt yrke hade en stor passion för det sköna och konstnärliga. Han skrev poesi och älskade teater. Däremot inom hemmets väggar kände sig Sparre instängd och fylld av krav. Han ville ha storslagna äventyr och flärd, vilket han kom att finna hos den amorösa cirkusartisten Elvira Madigan. Dessa två blev förälskade och kom att lämna Sverige tillsammans för att utforska varandra och livet. Något som ganska snabbt skulle resultera i båda deras död. I den här boken gör Sixten Sparres barnbarnsbarn Kathinka Lindhe en kartläggning av ett gammalt familjedrama och en häpnadsväckande kärlekshistoria. Kathinka Linde har under en lång tid grävt i sin egen släkthistoria. Hon är utbildad bibliotikarie, har arbetat med film, radio och är även verksam som författare och föreläsare. Den tryckta utgåvan av boken är utgiven på förlaget Ekström & Garay.
Ett fascinerande stycke historia!
Många med mig har säkert hört talas om Sixten Sparre och lindanserskan Elvira Madigan. Men vi är nog inte så många som känner till deras bakgrund och vad det var som drev dem i döden.

Här får vi följa dem från barnsben men även stifta bekantskap med deras anfäder, allt för att försöka förstå deras tankar och handlande. Kathinka Lindhe har verkligen lyckats med den välbalanserade blandningen av fakta, dikter, privata brev och fotografier. Hennes sätt att beskriva deras förmodade känslor gör att människorna känns levande. Jag känner Luitgards rädsla, hennes skam över Sixtens agerande.

Boken är även en inblick i överklassens liv under andra hälften av 1800-talet. Vilka vanor de hade och hur det vardagliga livet fungerade. Man får även en bild av kvinnans roll i äktenskapet, hur en hustru valdes och vilka krav barnen hade på sig.

Jag gillar att författaren har räknat om dåtidens kostnader till dagens penningvärde, det ökar förståelsen och ger en tyngd till historien. Det enda jag möjligen saknar är en antavla, ibland är det lite väl många namn och släktled att hålla reda på.