No Kid : 40 skäl att inte att skaffa barn

No Kids
Bok av Corinne Maier
Barn gör ditt liv till en mardröm med ständig oro, tungt ansvar och ofrånkomlig besvikelse. Barn kostar en förmögenhet och förstör ditt sexliv. Dessutom kommer du att tappa kontakten med dina vänner, inte kunna sova länge på helgerna och bli tvungen att äta skräpmat på hamburgerrestauranger. Men det är inte bara synd om föräldrarna, det är minst lika synd om barnen. De har ingen framtid eftersom varje barn som föds bidrar till växthuseffekten och hotar hela vår planets existens. Och glöm inte att världen redan är överbefolkad. I No kid utmanar Corinne Maier den i dag överallt förekommande bilden av den lyckliga familjen. Hon pekar på att barn numera närmast har blivit en moderiktig accessoar. I medierna matas vi med glamourbilder på lyckligt leende kändisföräldrar och deras barn. Och man försöker inbilla oss att det finns perfekta familjer och perfekta barn. Har man inte barn förutsätts det att det är synd om en. Men det kanske är tvärtom? I stället för barnlösa borde det heta barnfria. Corinne Maier ger oss fyrtio skäl att inte skaffa barn och det är elakt, omskakande och uppfriskande för såväl dem med som utan barn. Corinne Maier blev världsberömd när hon gav ut boken Bonjour Paresse, en bok som översattes till 31 språk en stor succé också i Sverige under titeln Hej Lättja och som uppmanade folk till att fuska och lata sig på jobbet. Eller gjorde den det egentligen? Corinne Maier är inte bara en finurlig författare, hon är dessutom nationalekonom, psykoanalytiker och mamma till två barn.
Det finns ett stort utbud av böcker där allt det positiva med ett föräldraskap tas upp, litteratur där normen för en mamma sätts för hur hon ska tycka, känna och vara. No Kid är en bok där andra sidan tas upp. Det är uppfriskande och befriande läsning, och även om katastrof-tänket ibland går till överdrift så finns en sanningens kärna i det hela. De 40 skälen skummar egentligen bara på ytan, det finns oftast en djupare kärna i det mesta här i livet, och sanningen ligger nog mer någonstans mittemellan det absoluta negativa och det absoluta positiva. En hel del av glädje, men också svårigheter! Här ligger fokuset enbart på det negativa, men det kan vara ett bra komplement till all litteratur där enbart det positiva tas upp, och med alla myter om den perfekta modern som gör kraven extrema för att ens kunna uppnås.

Corinne Maier är psykoanalytiker och mamma till två barn, hon är född i Schweiz men bor i Frankrike, och föräldraskapet utgår just från Frankrike. Hur samhället är konstruerat kan skilja sig från olika länder, boken har även några år på nacken, den utkom 2007.

Lättläst, tänkvärd och kan säkert skapa starka reaktioner!