Fans

Bok av Fredrik Strage
De flesta människor är fans vid något tillfälle i livet om man med fan helt enkelt menar någon som har ett starkt intresse. Den här boken handlar i första hand om fans till popartister, beundrare som ibland utvecklar en lika stark relation till sina favoritstjärnor som till människorna i sin omedelbara närhet. De gör allt för sina idoler, eftersom de vet att idolerna gjort allt för dem, och reser gärna över halva jordklotet för att visa sin kärlek. Fans utspelar sig i gränslandet mellan besatthet, entusiasm och vördnad. Rent geografiskt utspelar den sig ofta vid kravallstaket eller sammetsrep i väntan på en kram, en autograf eller i alla fall en skymt av stjärnan. Det är en bok om vilken funktion idoler fyller hur de ger oss styrka, hopp och inspiration, men också om hur underhållningsindustrin säljer sina kändisar genom att skapa en illusion av intimitet. Fans är ett försök att visa varifrån jag själv kommer. Att intervjua popstjärnor var först bara en ursäkt för att få skivor signerade. Fansen i den här boken söker en djupare kontakt. De skriver brev och poesi till sina kärleksobjekt, vinner idolträffar, rör vid stjärnan och förseglar kläderna de hade på sig i plastpåsar för att bevara doften, fejkar att de är rullstolsburna för att få träffa dem igen, samlar på allt från skivor till snabbmatsförpackningar som idolerna ätit ur, klär sig som dem, hänger i deras trappuppgångar, lobbar för att de ska få Nobelpris, överöser dem med presenter. Och älskar dem sönder och samman. Fredrik Strage
Jag läste den tidigare boken som utkom 2005, och innehållet fungerar lika bra idag. Fans... allt ifrån ett stort intresse till besatthet, och lite analyserande mitt uppe i allt skrikande. Några kapitel var för mig ointressanta, men till största delen var jag helt fast i läsandet om bl.a.

Michael Jackson, uskan Jeanette och pedofilanklagelserna
Agnetha Fältskog, Gert och från fan till pojkvän till stalker
Evert Taube, "Lena Nylén" och dolda budskap
Ace of Base, tyskan och knivattacken på Jenny
och
Hamster Girls, tonårsflickornas förhållande till Westlife

Delarna om dokusåpastjärnor och hårdrocksfans var ytterligare favoritdelar, och, ja... Jag kan bara rekommendera denna bok om Fans av den underbare musikjournalisten och författaren Fredrik Strage.