Sex och lögner

Sexet et mensonges
Bok av Leïla Slimani
Efter sitt internationella genombrott med romanen Vaggvisa kommer nu Leïla Slimanis reportagebok Sex och lögner. Slimani reser runt i Marocko, det land hon växte upp i, och träffar kvinnor forskare, sociologer, journalister, helt vanliga människor - och pratar om de två roller som står till buds för kvinnor: oskuld eller hustru. "Jag ville ge kvinnorna ordet. Patriarkatet har ju använt skam som ett verktyg för social kontroll, vilket isolerade kvinnorna som inte ens talade med varandra. De bevarade hemligheter som förtärde dem. Jag ville säga: gör tvärtom! När kvinnor börjar säga jag återtar de makten över sina liv." För boken, som utkom i Frankrike 2017, har Leïla Slimani mött kritik och angrepp från två håll. Dels från islamister och andra i Marocko som anklagar henne för att vilja göra landet till "en enda stor bordell". Dels från den akademiska världen i Frankrike som tycker att hon reproducerar klichéer om den "orientaliske mannen". På kritiken svarar hon att hon talar för alla de kvinnor som sitter fängslade i Marocko för att ha haft sex före äktenskapet eller för att ha gjort abort. Sex och lögner är en stark och insiktsfull skildring av de lagar och sociala normer som begränsar kvinnors frihet och sätter ljuset på behovet av demokrati och jämställdhet i Marocko och övriga Mellanöstern.
En av de största myterna, mödomshinnan, uppfanns med största sannolikhet av auktoritära män för att begränsa kvinnan genom rädsla. Tyvärr fortsätter Slimani att sprida denna myt vidare.

Detta är en reportagebok av den marockanska journalisten och författarinnan Leïla Slimani som sedan många år tillbaks är bosatt i Paris, Frankrike. Hon har skrivit en bok där ett antal marockanska kvinnor har fått kommit till tals om deras liv, deras sexualitet, och om kvinnans situation i Marocko. Hur det är att tvingas leva begränsat utåt men samtidigt finna vägar till en viss frihet i det fördolda. En bok om kvinnans frigörelse i den arabisk-muslimska världen.

En viktig bok med "öppet" innehåll!