Chiligaraget

Bok av Mark Wilcox
»Kort tid efter att jag börjat odla egen chili insåg jag att jag var fast i ett högst angenämt beroende. Att ta egna frön, plantera och sköta om, skörda och sedan förädla frukten till olika såser och inläggningar är otroligt givande.« I Chiligaraget visar Mark Wilcox hur du här i Norden kan odla massor av olika sorters chili hela vägen från snällt fruktiga till galet superheta. Chili går att odla i köksfönstret, på balkongen eller i växthuset, och i boken ges svar på alla frågor som kan dyka upp hos nybörjaren och den som vill odla chili för husbehov: Vilka sorter ska man satsa på, hur sköter man dem bäst, hur tar man frön från egna plantor och hur övervintrar man dem? Med hjälp av beprövade konserveringstekniker tas skörden om hand; torkning, rökning, syrning och inläggning skapar lång hållbarhet och ger fantastiska smaker. Ett 20-tal verkligt användbara sorter som jalapeño, facingheaven, aji amarillo och hungarian hot wax presenteras närmare med allt från specifka odlingstips och knep till de recept där de passar bäst. Mark Wilcox började under sin uppväxt på den kanadensiska landsbygden intressera sig för odling och matlagning. Den första chilifrukt han smakade gjorde minst sagt starkt intryck och Mark driver sedan ett par år Chiligaraget, en chiliodling med butik, i skånska Bräcke.
Chiligaraget ger läsaren en grundkurs i allt om chili; från att välja sort, odla och sköpta om till hur frukterna kan tillredas med recept.

Odlingsdelen är väl tilltagen och går pedagogiskt genom vad man bör tänka på, samt hur man ska planera arbetet under säsongen. Recepten samt de olika tillredningarna är även de mycket bra, med rikliga illustrationer. Avsnitten med olika chilisorter hade gott kunnat halveras med tanke på att det är en bok för nybörjare, det blir väldigt mycket information som mest bläddras förbi.

Överlag en bra och trevlig introduktion till att odla, och äta, chili för nybörjare; för de som redan odlar och har chili som hobby finns det troligen inte mycket nytt att ta till sig.