Fånga ljuset

Bok av Barbro Blomberg
Fotografen Hedda drivs av drömmen om konstnärlig frihet och kvinnors rätt till medbestämmande i samhället. Hon har egen ateljé i Helsingborg men får även uppdrag att dokumentera patienter på lasarettet. Maken Julius gör allt för att Hedda ska ge upp sin ateljé och bli en god hustru. Vid Heddas sida finns lärarinnan Nelly som lämnar skolan för en konstnärskarriär. Båda fantiserar om att bryta sig loss, fara iväg till ett självständigt liv i Paris. Men den lilla dottern Klara kräver ansvar och försörjning, resan till ett annat liv tycks ouppnåelig. Fånga ljuset är en roman om att slåss för sina ideal och livsmål. Barbro Blomberg har arbetat som journalist och redaktör under hela sitt yrkesverksamma liv. Skrivandet har varit inkomstkällan - nu utgör det en lustfylld tillvaro. Född och uppvuxen i Göteborg, numera bosatt i Malmö. Gick ut Lunds universitets författarskola 2018 med en Konstnärlig magisterexamen i litterär gestaltning.
Spännande, intressant och välskriven!
Det är alltid lika roligt att läsa böcker som utspelar sig i ens närmiljö. Även om jag inte bor i Helsingborg, utan ca 30 minuter bilfärd bort, så har jag ändå varit mycket både där och i Helsingör.

Hedda bor i Helsingborg tillsammans med sin make Julius. Året är 1895 och deras dotter Klara föds. Hedda är fotograf och driver en egen ateljé hemma i huset. När Klara föds kräver Julius att hon ska ge upp fotograferandet och istället bli en god maka och mor. Hedda är inte alls intresserad av det och tillsammans med bästa vännen Nelly smider hon planer för hur hon ska kunna fortsätta att fotografera.

Fånga ljuset är en välskriven bok som andas sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, mycket p.g.a. språket men även de fantastiska gestaltningarna av såväl människor som miljöer. Den ger även en ökad förståelse för kvinnors kamp för lika värde.

Barbro Blomberg belyser kvinnans ställning i samhället under förra sekelskiftet men även under 70- och 80-talet genom små instickare från "författarens" eget liv. Jag beundrar Heddas styrka men blir samtidigt frustrerad över hur kvinnor behandlas, att de är som en ägodel som männen är förmyndare över.