Odins eld

Bok av Elvira Birgitta Holm
En historisk roman om livet på Öland under folkvandringstiden och massakern i Sandby borg år 483 då främmande krigare anföll och dödade över 200 människor. Det handlar om klansamhället och hederskulturen och vi får följa händelserna genom den unga flickan Jorunns ögon. Benen ligger fortfarande kvar och ger upphov till många frågor.
En historia som utspelar sig på 400-talet, som berättar om hur det kanske kunde ha varit. Allt kretsar kring stormansdottern Jorunn och hennes familj. Man får vara med vid vardagshändelser, blot, ting, giftermålet och plundringar. Stundtals blir jag fångad av texten, men andra stunder har jag svårt att behålla fokus på den.
Den här boken tycker jag är svår att sätta betyg på.

Vi får huvudsakligen följa karaktären Jorunn som är dotter till ledaren på Åby borg. Flera borgar ligger ganska nära varandra på Öland och vi får följa fler ledare, deras familjer och trälar. Tidsepoken är rå och våldsam. Kvinnor har få rättigheter och trälarna inga.
Det är inte svårt eller rörigt att hålla i sär de olika personerna, men det gör historien lite spretig och närheten till personerna går förlorad.
Texten och miljöerna är välskrivna och tydligt beskrivna. Ändå saknas något. Jag förstår inte riktigt om boken vänder sig till tonåringar eller vuxna. Som tonåring skulle jag ha saknat mer spänning och intriger, vilket jag även gör som vuxen samtidigt som jag som vuxen förväntar mig att mer av den livserfarenheten man har som vuxen läsare och inte når fram från boken.
Ändå är det intressant att få läsa om livet i slutet av 400talet. Det märks att författaren har kunskap om dåtidens redskap, kläder, ceremonier och örter.

Jag läser gärna en bok i framtiden från författaren där det är samma välskrivna skildringar av miljön och tidsepoken, men från ett perspektiv närmare karaktärerna. Lite mer hetta skulle inte skada. Som vuxen läsare får jag inte ut så mycket av ett barns funderingar kring vuxnas samliv.
Rekommenderas för den som är intresserad av historia