Ett fall för stall Blomgren, #3

Kapitelrånarna

Bok av Jan Fröman
Hästtjejerna Josefin och Malin är tillbaka. Det har blivit höst och Josefin har äntligen fått en egen häst, Rävis. En dag bestämmer hon och Malin sig för att rida ut på en ny slinga i skogen. De rider förbi ett litet hus där de träffar på en äldre tant, Kerstin. Kerstin bjuder flickorna på bullar men är ganska skärrad eftersom hon nyligen haft inbrott. Hon berättar också för tjejerna om ett spektakulärt rån som ägde rum i bygden nästan femton år tidigare. Kan det på något sätt vara kopplat till inbrottet som nyss skedde? Det är dags för Josefin och Malin att återigen agera detektiver - med hjälp av storasyster Madeleine, som är polis. Det här är den tredje boken i serien om stalldetektiverna Malin och Josefin som löser brott till häst. JAN FRÖMAN har tidigare skrivit flera barn- och ungdomsdeckare. Han arbetar som journalist och bor i Nacka i Stockholm.
Kapitelrånarna är den tredje boken i serien Ett fall för Stall Blomgren som handlar om de två kompisarna Josefin och Malin. De tillbringar mycket tid i stallet hos hästarna och rider ofta ut tillsammans. De har en förmåga att hamna mitt i något olöst fall och så sker också i den här delen. Här är det ett gammalt rån som hände i en bokhandel för femton år sen, som plötsligt blir högaktuellt igen och Josefin och Malin blir åter detektiver i jakten på sanningen.
Det här är en riktigt trevlig serie. Den har en del hästar med i berättelsen men det är inte hästarna som är i fokus utan mysterierna och brotten. Det gör att böckerna passar även de som inte är hästgalna. Författaren skriver bra och han bjuder på en spännande berättelse som fångar läsarens intresse genom hela boken. Mot slutet blir det nästan andlöst spännande innan lösningen är sikte. Jag hoppas att vi får läsa ytterligare böcker om Josefin och Malin framöver, för de är roliga att läsa om! Boken passar barn från 9-10 år och uppåt.