Den vita glöden

Bok av Mats Berggren
Daniel återvänder till Alsta efter en tid på ungdomshem där han avtjänat sitt straff för dråp på Ville. Han har fått en plats på byggprogrammet och har bestämt sig för att lämna sitt gamla liv. Daniels nystartsförsök går sådär, han dras in en situation han inte kan backa ifrån. Kompisen Abdi försöker hjälpa, men Daniel håller sig undan. Abdi har fått ett genombrott med sin musik, mycket tack vare rappen om Daniel och Ville men också låten han skrev till Evin när hon var tvungen att lämna honom efter att hennes familj försökt döda henne. Evin i sin tur kämpar med att finna sig tillrätta med sitt nya liv i egen lägenhet och nytt gymnasium långt bort från familjen. Evin tar kontakt med Abdi igen och de bestämmer sig för att träffas. Har deras kärlek överlevt tiden isär? Kommer de att hitta tillbaka till varandra igen?
Två år efter mordet på Ville kommer Daniel ut från ungdomshemmet. Han har läst upp sina betyg och ska börja på gymnasiet. Han har bestämt sig att han ska börja på byggprogrammet och han vill få ordning på sitt liv. Daniel tycker det är svårt, speciellt när Habib är på honom om ett nytt jobb. Daniels vän Abdi har lyckats med sitt musikliv och han har blivit en omtyckt rappare. Han kan inte glömma Evin och tar till slut kontakt med henne. Evin har flyttat till en egen lägenhet efter att ha bott på det skyddade boendet som hon vistats i. Vi får följa de här tre ungdomarna i ur och skur. Hur enkelt är det att börja om på nytt, vare sig det gäller skola, kärlek eller jobb?

Mats Berggrens fortsättning på böckerna Onsdag kväll strax före sju och Din syster måste dö är en lättläst bok som engagerar. Det finns många igenkänningsfaktorer för ungdomar i tonåren. Boken engagerar läsaren och utmanar tanken. Det finns mycket att diskutera när man läser boken och jag kan tänka mig att Den Vita Glöden kommer att fängsla killar som kan känna igen sig i Daniel och Abdi.

Den Vita Glöden vinner läsarens intresse precis som sina föregångare. Det är böcker som fängslar och engagerar våra tonåringar och jag är helt övertygad om att även den här boken kommer att läsas i många högstadieklassrum.