Hedda och rättvisan

Bok av Caroline Blomqvist
Jädra Koskit-19! Är det något 9-åriga Hedda är bra på så är det att ta ansvar. Hon tar ansvar för att hitta på bus, hon tar ansvar för att tvätta händerna och hon tar ansvar för att farmor Bahrsa ska ha någon att dansa med på äldreboendet. När Hedda hör statsministerns tal om just ansvar, så bestämmer hon sig för att även ta ansvar för att göra världen rättvisare och gladare.
Hedda Carlsson är nio år och i hennes dagbok får vi följa hennes tankar och liv. Det är inte alltid lätt att vara Hedda. Hon menar alltid väl och tar ansvar för att göra saker rättvisare och gladare i världen men det slutar väldigt sällan som hon har tänkt sig. Ibland kanske det till och med blir mindre glatt och rättvist än det var innan.

Det är mycket humor i Hedda och rättvisan och jag gillar upplägget. Nästan varje kapitel består av ett uppdrag som hon tar på sig själv, och i slutet sammanfattar hon resultatet av uppdraget. Och det är inte små uppdrag som Hedda försöker utföra när hon vill göra världen lite mer rättvis och glad. Hon tar på sig att göra sin bästa kompis gladare genom att skicka lappar under engelskalektionen, att göra fröken gladare genom att busa lite med henne eller att göra sin famor Bahrsa gladare medan de inte får hälsa på henne på ålderdomshemmet på grund av Covid-19 (eller som Hedda kallar det, Koskit-19). Men hon försöker också få en kille i klassen att inse att även tjejer kan vara bra på saker, och att killar inte alls automatiskt är bättre, som han verkar tycka. Hon vill alltid väl, Hedda, men ajajaj, vad det kan gå helt tvärtom vad hon har tänkt sig och ojojoj, vad jag fnissar ibland genom läsningen.

Nu har jag en sexåring, och skulle absolut kunna tänka mig att han skulle kunna gilla den här boken. Däremot tror jag inte att alla referenser skulle vara för honom, kanske speciellt inte med den andra skolan som de kallar för Voldemort. Men, han är också i den yngre skalan för målgruppen, själv var jag väldigt förtjust i den liknelsen (kanske för att jag ofta kallar mina barn för Våldemort, ja med å, när de gör något våldsamt mot varandra eller andra saker).

Språket är bra och flyter på, kapitlen är korta och texten större. Så den här boken kan fungera både som högläsningsbok men också som egenläsning för den som knäckt läskoden. Dessutom kan jag tänka mig att den här boken också kan få barn att vilja läsa mer, eftersom det är mycket som händer men det också är väldigt roligt under tiden. Boken har också några illustrationer, och när de kommer är de lysande. Älskar att se Heddas karatespark eller när farmor Bahrsa hittar någon att dansa med.