Fasetter av liv

Fuyan ren
Bok av Wu Ming-yi
En tsunami skickar en massiv flytande ö bestående av hopslingrade sopor att krascha på Taiwans kust, och två helt olika människor förenas - en urinnevånare och en kvinna på gränsen till självmord. En dystopisk miljösaga som berör valfångst, avveckling av fabriks- och kärnavfall, okontrollerade byggen, förlust, sorg, ursprungsbefolkningarnas kamp, sexarbetare, Bob Dylan, norsk säljakt och religion.
En äventyrlig klimatroman från Taiwan, med antydan till magisk realism.

Atile'i är andra son i en familj från ön Wayo Wayo vilket betyder att han, på sin 18-årsdag, måste ge sig ut till havs och aldrig återvända. För de flesta andrasöner, innebär resan en säker död men Atil'e lyckas ta sig upp på en underlig, flytande ö och detta blir hans räddning. Samtidigt, i Taiwan, sörjer Alice sin danske man och deras gemensamma son. En dag gav de sig av på ett relativt ofarligt äventyr och kom aldrig tillbaka.

"Fasetter av liv" är den andra romanen jag läser av Wu Ming-Li. Jag tyckte mycket om den förra, "Den stulna cykeln" och många starka scener finns fortfarande kvar hos mig. Det var bara att min koncentrationsförmåga och mentala trötthet gjorde läsningen svårare att ta sig till än snittboken.

Det här är en helt annan bok, en magisk saga i stil med "Berättelsen om Pi", lätt att läsa och att älska, om än på bekostnad av de bästa bitarna ur "Den stulna cykeln". Det är en bok om kärlek och förlust, passion och envishet, och jag hade inga problem att föreställa mig Wayo Wayo eller deras kutymer,. Även om en del av dem, som vinet kvinnorna tillverkar för männen, kändes lite mindre trevliga.

Bakom historien ligger ett budskap om vad som komma skall, en varmare värld, en stigande havsyta, att vår hänsynslösa konsumtion en dag kommer att koma tillbaka och ställa till besvär för oss. Jag gillar verkligen det sätt författaren vävt in klimatfiktionen i historien, utan att det blir det viktiga och önskar mig fler sådana böcker.