Dagbrottet

Bok av Ingrid Elfberg
I sista stund räddas undercover-operatören Zara ur knarkkartellens klor och placeras med ny identitet i Norrlands inland. Hon blir Maria Berg, utredare hos polisen i Jämtland. Där tempot är lägre och ingen känner till hennes verkliga identitet, ska hon få tid att läka. Men verkligheten blir den motsatta: strax innan midsommar hittas en ung kvinnlig miljöaktivist mördad på en myr. Hennes död rör upp starka känslor i bygden. Striden mellan de som vill ha en gruva vid Storsjöns strand och de som ser en annalkande miljökatastrof, blossar upp på nytt. Mordutredningen avslöjar djupa konflikter, korruption och girighet i gärningsmannens spår. Samtidigt tvingas Zara förbereda sig för det oundvikliga mötet med sina fiender
Zara jobbar som undercover-operatör för att avslöja knarkkarteller, men redan i bokens inledning har något gott alldeles fel. I en dramatisk fritagning kommer hon tillbaka till Sverige och placeras med en ny identitet som vanlig polis i Östersund, en plats som är tänkt att vara en lugn tillflykt. Men uppe i Jämtland är det långtifrån lugnt. Den natursköna omgivningen döljer värdefulla mineraler med stort politiskt och internationellt värde. Lokalbefolkningen splittras i de som är för gruvbrytningen och de som inte vill att ett dagbrott ska förstöra landskapet. Mitt i detta kämpar Zara mot en oundviklig upptäckt.
Boken är spännande och lyfter också dagsaktuella frågor om naturtillgångar, långsiktighet och dolda motiv. Det är lätt att se fram emot bok nummer två.