När ditt hjärta slutade att slå

Bok av Chaly Danckwardt
Den 11 mars 2017 ska Chaly och hennes man Patrick springa ett lopp utanför Stockholm. Men när Patrick drabbas av ett plötsligt hjärtstopp urartar den roliga upplevelsen till en resa på liv och död. HLR sätts in nästan omedelbart och två timmar senare ligger Patrick på operationsbordet på Danderyds sjukhus. Trots det finns det bara fem procent chans för överlevnad. Chaly är vid denna tidpunkt 40 år och bor på landet med Patrick, som då är 39 år, och deras tre barn och en hund. Patrick har ingen livförsäkring och Chalys studier ger ingen inkomst. Mitt i allt kaos startar Chaly en blogg, som över en natt går från 100 till 15 000 visningar. Det här är Chalys berättelse.
Chaly och Patrick ska springa ett tufft lopp i Flottsbro i södra Stockholm.
Det är mars 2017 och de är laddade.
Men när de börjar springa känner Patrick snart att han är väldigt trött.
När Chaly senare ser ett tumult längre upp i backen tror hon ett någon kanske har svimmat. När hon kommer fram ser hon en livlös Patrick på marken.
Världen stannar.
Patrick har fått en hjärtinfarkt och ett hjärtstopp.
Tack vare att han får hjärt och lungräddning och att någon snabbt ringer ambulans som är nära, överlever han.
De åker i ilfart till sjukhuset och Patrick opereras.
Chaly är i chock och kan inte ta in allvaret.
Var är det som har hänt?
De skulle ju åka till New York på onsdag.

I flera dagar svävar de i ovisshet, kommer Patrick att vakna upp och hur kommer han att må. Chansen att överleva är 5 fjuttiga procent.
Men han klarar det. Han överlever och nu börjar den långa rehabiliteringen och återgången till det vanliga livet.
Men kan det någonsin bli detsamma?

Vi får följa Chaly i denna berättelse.
Hennes skräck, ovisshet och sedan den otroliga glädjen i att Patrick överlever. Men sen kommer ångesten. Kan det hända igen? Hur skyddar man sig mot sådant här när man redan lever hälsosamt?
Det otroligt traumatiska att se sin partner ligga livlös på marken och inte veta om man nu är ensamstående förälder till sina tre barn.

Det är en gripande bok. Man blir känslomässigt berörd och Chaly beskriver allt så ohyggligt bra. Fasan hon känner men också ilskan att just de drabbas. Och att alla säger att de har sådan tur och frågan hon får av så många, vad ska de nu göra med sitt liv. Vad vill de förändra?
Men de var ju nöjda innan.
Jag kände också en rädsla när jag lyssnade på boken för att det kan hända en själv. Eller någon i en närhet.
Än en gång får man en brutal påminnelse om att ta vara på livet.