Som natten

Bok av David Ärlemalm
En ny nervig skildring av Stockholms skuggsida efter den uppmärksammade debuten "Lite död runt ögonen". För tjugoåriga Asynja är den fyra månader gamla dottern "Snäckan" allting som egentligen betyder något. När pojkvännen Eddies drogaffärer går snett blir Asynja och dottern maktlösa brickor i ett mörkt spel. Under några dygn i södra Stockholm driver Asynja längre och längre bort från det liv hon drömt om, och lämnat en sårig uppväxt i Norrland för. "Som natten" är en mörk roman om en ung kvinna som dras in i en härva av kriminalitet, en berättelse om brutalitet men också om vänskap och mänsklig värme.
Spännande och känsloladdad bladvändare!
Jag känner mig helt tom, helt dränerad på allt vad känslor heter.

Asynja flyr från Norrland och trassliga hemförhållande ner till Stockholm och Eddie. Hon blir gravid och de får en dotter, Snäckan. De rör sig mycket i den undre världen, säljer droger och stöldgods. Eddie och hans kompis Kevin har värsta grejen på gång. En grej, som när allt är klart, kommer att höjs deras status avsevärt. Men något går snett…

Som natten är en bok med mycket svärta. Men också mycket kärlek. Asynjas kärlek till Snäckan är oändlig men samtidigt brottas hon med rädslan över vad Eddie dragit in dem i. Och med sina egna moders- och beskyddarinstinkter. Och gamla spöken från sin uppväxt.

David Ärlemalms rappa språk manar mig framåt och stundtals känns det nästan som om jag hetsäter boken. Det är mycket våld, alkohol och droger och han beskriver trasiga människor och tragiska livsöden på ett mycket tydligt och ibland obehagligt sätt. Boken är en välskriven och mörk feelbad.