Huset på Saint Pauls väg

Chemin Saint-Paul
Bok av Lise Tremblay
I ett vitt rum på ett psykiatriskt sjukhus besöker författaren sin mor och påminns samtidigt om det blå rummet där hon ett år tidigare följde sin fars sista andetag. Hon tänker tillbaka på sitt eget och föräldrarnas liv präglat av sin mors ångest och en uppväxt som formades av galenskap, smärta och där alla försökte fly undan öppna spår från det förflutna. Huset på Saint Pauls väg är en kort men intensiv och smärtsamt gripande berättelse som blir till en dubbel avskedsceremoni och föräldrafarväl. Med vacker uppriktighet och sin karaktäristiskt sparsmakade och precisa stil klipper Lise Tremblay banden till dem som gav henne liv.
Lise Tremblay, född 1957, är en fransk-kanadensisk författare som debuterade 1990 och har belönats med ett antal priser. "Huset på Saint Pauls väg" utkom 2015!

En liten lättläst bok om en fars död och en mors galenskap genom dotterns berättelse. Tankar, funderingar och reflektioner vid sin pappas dödsbädd i Blå rummet, och på besöken hos sin mamma på psykiatriska avdelningen i Vita rummet. Hur det har varit att leva i ett hem med en galen mor och en lugn far som har försökt att hålla ihop hela familjesituationen. Man får även en inblick i föräldrarnas uppväxt med fattigdom och psykisk ohälsa. Det är en känslosam resa man som läsare tas med på, en stor del av innehållet tar upp jobbiga saker i livet, men ändå känns inte läsandet tungt. Ledsamt, vemodigt, men ändå vackert!