Ingen ond man

Bok av Leif Appelgren
  SOS Alarm, vad har hänt? Hej, ni måste skicka polis snabbt. Det är ett gäng som håller på och våldtar en tjej i Centralgaraget i Tensta centrum. Centralgaraget i Tensta centrum sa du? Ja, kan du skynda dig Vad heter du och vad har du för telefonnummer? Men skit i det nu, skicka polis. De håller på med henne nu när vi pratar, skynda nu snälla. Abdi, den unga ledaren för ett av västra Stockholms kriminella nätverk, hittas mördad intill en brygga vid Mälaren. Den sargade kroppen bär spår av tortyr och kommissarie Irina Kovic kopplas in tillsammans med sin grupp för att utreda fallet, under ledning av kammaråklagare Mats Ljunggren. Mordet förväntas leda till fler våldsamma uppgörelser och polisen håller noga uppsikt över två gängledare i Abdis närhet: Karim och Slobodan. Men utredarna ser även kopplingar till en tidigare gruppvåldtäkt som ett vittne försökte stoppa genom att larma polisen. I centrum för den händelsen stod en ung kvinna från en finare del av Stockholm, hennes familj och pojkvän, en ambitiös läkarstudent. I korsvägen mellan våldsam förortskriminalitet och stadens överklassmiljöer är det svårt att avgöra vem som är ond och vem som är god. Priset för att stå upp för rättvisan är högt och för att skapa sin egen rättvisa är det kanske ännu högre? LEIF APPELGREN har tidigare arbetat som åklagare i Stockholm. Ingen ond man är hans debutroman, den första delen i en kriminalromanserie om åklagare Mats Ljunggren. "En av de bättre romaner om gängkriminalitet som jag läst på länge." Kent Lidman, BTJ  
Obehagligt verklig!
Det finns bra kriminalromaner och det finns bra debutanter. Ibland sammanfaller de båda och det blir en bra kriminalromandebut.

Inge ond man är något av det bästa jag läst på länge. Den är oerhört välskriven och helt omöjlig att sluta läsa. Stundtals är den både obehaglig, grym och brutal men jag känner ändå hur värmen och kärleken till en annan människa ligger under ytan genom hela boken.

Leif Appelgrens språk är mångfasetterat och berörande. Flera scener är jobbiga att läsa och samtidigt som jag skulle behöva en paus manar intrigen mig hela tiden framåt. Det är ingen "spännande" bok i den bemärkelsen att man jagar en mördare, utan mer en bok som väcker tankar om vad som är rätt och vad som är fel. Detta är absolut en bok för dig som gillar verklighetstrogna kriminalromaner.
- Visa kortare text