Röda siffror

Bok av David Armini
Leif Ström driver en omåttligt framgångsrik fond. Genom fyra personer i hans närhet får vi följa hur dåliga beslut, kortsynthet och egoism driver livet mot kollaps.Inga-Lill är gift med Leif och kämpar för att skapa mening i ett liv som definieras av maken.Puddy föddes med pengar men är bara bra på att spendera dem - nu försöker han få ihop medel att investera i Leifs fond för att rädda familjeföretaget han kört i botten.För Amanda och Eric, Puddys respektive Inga-Lills och Leifs barn, handlar livet om att förhålla sig till föräldragenerationens fixering vid pengar. I Hovås, söder om Göteborg, lever personer med för mycket pengar, men som aldrig får tillräckligt. Pengar är religion, och allt offras för rikedom. Denna omättliga hunger driver människor till att försaka allt annat, i synnerhet de närmaste relationerna. För vem väljer bort pengarna?
Tragisk och tankeväckande!
Vem drömmer inte om den stora lottovinsten, den med tiotals miljoner? Men hade livet varit bättre om man hade obegränsat med pengar? Hade man varit lyckligare?

Leif Ström driver en väldigt framgångsrik fond och gör allt som står i hans makt för att få in ytterligare miljoner. Hans fru Inga-Lill kämpar för att skapa mening i sitt liv, ett liv som bestäms av Leif. Deras son Eric kämpar för att duga och få ett godkännande av sin pappa. Erics kompis Amanda försöker, precis som Eric, att förstå föräldrarnas fixering vid pengar. Amandas pappa Puddy försöker nämligen förtvivlat få ihop pengar för att kunna investera i Leifs fond.

Röda siffror väcker många tankar kring vad som är viktigt i livet. Självklart spelar pengar en väldigt stor roll, samhället är ju uppbyggt så. Men när pengar blir viktigare än familjen då känner i alla fall jag att något är fel. Boken har ett lättsamt språk och det är bra driv, så trots att det är nästan 500 sidor känns det aldrig jobbigt att läsa.

Genom att vi får se de fyra personerna uppleva samma händelser fast med olika ögon, har David Armini skapat en nyanserad story. Persongestaltningarna är väl utförda och jag känner mer för vissa karaktärer än andra.