Sorgmantlar och Festklänningar

Bok av Anna Barnett
Unga sömmerskan Gerda, och hennes manliga sällskap, hade sett fram emot Christina Nilsson-konserten vid Stockholms Grand Hôtel. Föga anade hon konsekvenserna som kvällen skulle ha för hennes liv. Berättelsen som följer är en medryckande inblick i 1800-talets Stockholm med dess klasskillnader och kvinnosyn. Målande miljöbeskrivningar transporterar läsaren bakåt till en svunnen tid, och starka karaktärer gör historien levande. Romantik och glädje varvas med tårar och längtan. Kampen för arbetarklassens överlevnad ställs i skarp kontrast mot medelklassens utsvävningar och flärd.
Fascinerande och levande historia!
Historiska romaner är ju en av mina favoritgenre och är det sen så att det även finns ett uns av sanning i storyn så blir det ännu bättre.

Sorgmantlar och festklänningar är en mysig roman där vi får följa underbara Gerda och hennes mamma Kajsas liv från mitten till slutet av 1800-talet. Det är ett fattigt liv och de måste vända på varje öre för att få mat på bordet och tak över huvudet. Boken är sorglig men samtidigt en vacker kärlekssaga och full av hopp.

Anna Barnett bjuder med mig som läsare på en resa drygt 100 år bakåt i tiden. Med sina målande och tidstypiska skildringar får jag följa såväl arbetarklassen som medelklassen på ett mycket trovärdigt sätt. Tack vare de små detaljerna i hennes språk känns allt väldigt levande och verkligt. Det märks att författaren har lagt ner mycket tid på research för att få till det där lilla extra.