The Girl with Seven Names : A North Korean Defector's Story

The Girl with Seven Names
Bok av Lee Hyeon-seo
NEW YORK TIMES BESTSELLERAn extraordinary insight into life under one of the world's most ruthless and secretive dictatorships - and the story of one woman's terrifying struggle to avoid capture/repatriation and guide her family to freedom.As a child growing up in North Korea, Hyeonseo Lee was one of millions trapped by a secretive and brutal communist regime. Her home on the border with China gave her some exposure to the world beyond the confines of the Hermit Kingdom and, as the famine of the 1990s struck, she began to wonder, question and to realise that she had been brainwashed her entire life. Given the repression, poverty and starvation she witnessed surely her country could not be, as she had been told "the best on the planet"?Aged seventeen, she decided to escape North Korea. She could not have imagined that it would be twelve years before she was reunited with her family.
För det första, jag gillade verkligen själva idén med boken. Jag blev nyfiken och intresserad av att veta mer ”inifrån” Nordkorea, jag anser mig inte kunna så mycket. Omslaget gjorde mig inte så sugen, det var inte estetiskt tilltalande och jag hade nog aldrig valt boken på bara omslaget även om jag förstår poängen med att det är just hon på framsidan. Efter att ha läst klart boken så tycker jag att omslaget representerar boken, det handlade helt enkelt om henne och den var väldigt korrekt och sakligt skriven.

Det för mig över på språket, vilket jag tyckte var ganska trist och inte så medryckande. Jag funderar på om det lätt blir så när personen ifråga själv kanske inte har litterära ambitioner och när det skrivs tillsammans med en medförfattare. Det var som sagt sakligt, informativt, beskrivande och, i mina ögon, lite torrt.

Det som av någon anledning verkligen fastande var den smala lilla floden som var gränsen mellan Nordkorea och Kina, så nära och så ofattbart långt bort. Den bilden tyckte jag var oerhört talande i sig. Jag fastnade inte direkt för berättaren och hennes öde och i vissa stunder gick det trätt så trögt att läsa men från och med del 3 så började det plötsligt flyta på bättre. Då tyckte jag att det blev både spännande och intressant att följa hur hon försöker få ut son mamma och bror, i de partierna hade jag svårt att lägga ifrån mig boken.
En historia som skiljer sig från de jag tidigare läst om nordkoreanska avhoppare, iom att Hyeonseo kom från en högre klass och hade ett hyfsat komfortabelt liv i Nordkorea. Likväl intressant och skrämmande.
Den här boken kan vara en av de viktigare böckerna jag har läst, just eftersom att jag inte har haft så stor koll på Nordkorea och vad som faktiskt händer där. Ja jag vet att det är en diktatur, men att få veta en del av sakerna i den här boken om Hyeonseos resa var ändå en stor förvåning. Jag beundrar hennes styrka och mod att först ta sig ut själv på egen hand och sen hjälpa hennes familj att fly också och alla svårigheter/utmaningar hon möter längs vägen. Titeln Flickan med sju namn är för att hon under sitt liv har hetat/kallat sig för 7 olika namn, varav en del av dem under flykten.

Hyeonseo Lee har även gjort ett TED talk där hon berättar sin historia.