Mcbride, Regina: The Nature of Water and Air

The Nature of Water and Air
Bok av Regina McBride
9780743203234
Välj utgåva
Nature of Water and AirEngelska - E-bok
ISBN: 9780743212267
I väntan på gryningenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789137118321
Mcbride, Regina: The Nature of Water and AirEngelska - Okänt
ISBN: 9780743203234
En selkie är en mytologisk vattenvarelse (selkie är, om man nu ska ”nörda in sig” språkligt, diminutivformen av det skotska ordet selch som betyder ”grå säl”) som kan transformera sig till kvinna genom att ta av sig sitt skinn. Det sägs att en selkie, liksom en sjöjungfru, genom sin skönhet kan förvrida fullständigt på en man. För att få selkien att stanna hos sig gömmer eller förstör mannen sälskinnet.

När Agatha, som är av resandefolket, en sk ”tinker” är 15 år möter hon Frank. Hon är helt ensam, smutsig, sägs bo i en grotta vid havet och hon ses ofta gå omkring vid det stormiga havet på västkusten på Irland. Frank, som är född med hjärtproblem, blir helt betagen och tar sig an Agatha och hon får flytta in med honom och hans två systrar. De gifter sig, men det blir ett kortvarigt äktenskap eftersom Frank dör ung.

Några veckor efter att Frank har dött upptäcker Agatha att hon är gravid och Franks systrar skickar då henne, tillsammans med Mrs O’Dare som jobbar i hushållet, till ett gammalt hus på östra sidan av Irland.

Agatha föder tvillingdöttrar. Clodagh och Mare. Mare har ärvt sin fars dåliga hälsa och avlider bara 5 år gammal.

Efter det har Agatha svårt för låta Clodagh komma nära. Hon är vresig och börjar försvinna ut på nätterna. En natt vaknar Clodagh av en konstig doft i sovrummet och upptäcker att modern är på väg ut iklädd en klänning som verkar vara gjord av sälskinn….

Det här är en oerhört gripande och vacker berättelse, litet som en vuxensaga, om två kvinnor och deras livsöden.