7 Dae

7 dae
Bok av Deon Meyer
Ek sal elke dag A poliesman skiet, tot julle die moordenaar van Hanneke Sloet aankla, lees die dreigbrief aan die SAPD. En dan begin hy. Bennie Griessel is die een wat die dossier moet heropen. Die saak is 40 dae oud, die spoor is koud. Daar's geen motief nie, geen leidrade, net A reeks naakfoto's, A uiters ingewikkelde saketransaksie, en onmenslike druk van topbestuur, die media en die meedoenlose, onpeilbare sluipskutter. En deur dit alles moet Griessel sy nuwe vriendin, die sangeres Alexa Barnard, weghou van die bottel voor haar groot terugkeerkonsert, sy seun keer om nie skandes te maak nie, sy kollegas daarvan weerhou om die ondersoek te kelder, en sy eie, verterende lus vir die helende kragte van drank in toom probeer hou. Sewe dae van hel.
I maj 2019 kom min äldsta vän och hälsade på. Med sig till mig hade hon en hel hög med pocketböcker som nån på hennes jobb hade rensat ur. I den högen fanns boken 7 dagar av sydafrikanske författaren Deon Meyer. Det här är för övrigt den tredje delen i serien om polisen Bennie Griessel. (Det finns fem utgivna på svenska i serien samt nio böcker totalt sett av författaren.) Trots det gick det alldeles utmärkt att läsa boken, men jag inser förstås att jag har missat en del som gäller Bennies privatliv. Som så många andra litterära snutar är han (nykter) alkoholist. Frågan är om boken i övrigt skilde sig från andra kriminalromaner – på positivt sätt eller negativt.

Det går en polisskjutare lös. Denne skjuter inte poliser för att döda dem, men givetvis stryker en och annan med. Skytten skickar däremot underliga mejl med referenser till Bibeln och svammel om kommunister. Mejlen handlar om ett ouppklarat mord, det på en snygg, kvinnlig och framgångsrik advokat. Det som finns i fallet är bland annat en serie nakenbilder på advokaten, men mycket mer har Bennie Griessel inte att gå på. Vid sidan av polisjobbet och fallet har han en exfru och två halvvuxna barn samt sin flickvän Alexa, känd sångerska men också hon alkoholist som Bennie.

Det var jätteintressant att läsa en deckare som inte är skriven av nån amerikan eller europé. Skillnaderna som märks är förstås dem som rör samhället historien utspelar sig i. Utöver det sker sedvanligt polisarbete. Ganska spännande är det och ganska irriterad blir jag på alla i Bennies närhet som utsätter honom för sina problem när han faktiskt själv har ganska stora egna.

Jag tycker att det här var en ganska underhållande deckare. Även om den inte direkt överraskade läser jag gärna fler böcker i Bennie Griessel-serien.

Mitt omdöme blir högt.