The German Girl

La niña alemana
Bok av Armando Lucas Correa
Before everything changed, Hannah Rosenthal lived a charmed life. But now the streets of Berlin are draped in swastikas and Hannah is no longer welcome in the places she once considered home. A glimmer of hope appears in the shape of the St Louis, a transatlantic liner that promises Jews safe passage to Cuba. The Rosenthals sell everything they have to fund visas and tickets. At first the liner feels like luxury, but as they travel the circumstances of war change, and it soon becomes their prison. Seven decades later in New York, on her twelfth birthday Anna Rosen receives a package from Hannah, the great-aunt she never met but who raised her deceased father. Anna and her mother immediately travel to Cuba to meet this elderly relative, and for the first time Hannah tells them the untold story of her voyage on the St Louis.
En sorglig, spännande, vacker och mycket rörande historia som är baserad på verkliga händelser vilket gör/gjorde att jag sträcklyssnade på boken som jag alltid gör när det är något som fängslar mig direkt. Sen är jag ju otroligt intresserad av historia och olika tidsepoker 😁 Helt underbar bok!!
Författaren har skrivit en bok till som kom ut efter denna som heter: Dotterns berättelse. Den ska jag också lyssna på vid något tillfälle!
Den här boken handlar om Hannah som levde ett sorglöst liv innan allt förändrades. Men nu, 1939, är Berlins gator draperade med röd-vit-svarta flaggor, hennes familjs ägodelar fraktas bort och de är inte längre välkomna på platser som tidigare känts som hemma. Hannah och hennes bästa vän Leo Martin sluter en pakt: vad framtiden än har i sitt sköte, så ska de möta den tillsammans.
Nytt hopp anländer när familjerna Rosenthal och Martin lyckas få visum till Kuba och avseglar med lyxångaren M/S St. Louis mot Havanna. Men snart börjar det gå illavarslande rykten om Kuba. Från ena dagen till nästa verkar det fartyg som varit deras räddning förvandlas till deras undergång.

Sjuttiofem år senare, i New York, får tolvåriga Anna Rosen ett egendomligt paket från en okänd släkting på Kuba. Anna och hennes mamma beslutar sig för att resa till Havanna för att ta reda på sanningen om familjens mystiska och tragiska förflutna.
⭐️⭐️⭐️
Berättelsen baseras på verkliga händelser som utspelade sig under andra världskriget. Boken är gripande, vacker, sorglig och viktig! Rekommenderar verkligen
Boken är baserad på verkliga händelser och följer 12-åriga Hannah som lever i Berlin vid andra världskrigets utbrott. Hon och hennes familj samt hennes bästa väns familj lyckas få tag på biljetter till en lyxångare som ska föra dem i säkerhet på Kuba.
Samtidigt följs 12-åriga Anna som bor i ett New York som håller på att återhämta sig efter den 11:e september. Sakta får läsaren följa med på en gripande berättelse där de två flickornas liv vävs samman.
1939 Berlin. Hannah Rosenthal är ung judinna och när andra världskriget är på väg att bryta ut blir det tydligt att hon och hennes föräldrar inte längre kan stanna i Tyskland. De lyckas boka inresetillstånd och visum till Kuba och går ombord på lyxångaren M/S St. Louis mot Havanna tillsammans med Hannahs bästa vän Leo och hans pappa.

New York 75 år senare. Anna Rosen får ett paket från en okänd släkting på Kuba. Anna och hennes mor bestämmer sig för att resa dit för att försöka nysta i familjens förflutna.

Boken bygger på verkliga händelser och är en otroligt fängslande berättelse om exil, om smärta, om överlevnad och om minnena som aldrig försvinner.
Boken bygger på en verklig händelse 1939 där fartyget St Louis, vars passagerare till största delen bestod av judiska flyktingar, vägrades angöra Havanna och därefter även USA och Canada med följden att de flesta tvingades återvända till ett Europa på randen till krig. Vi får växelvis följa Hannah från 1939 och framåt och Anna 2014 tills deras öden så småningom möts. En berättelse som verkligen berörde och som får en extra dimension av verklighetsanknytningen och de riktiga dokument och fotografier som finns med i boken.
Jag läste Armando Lucas Correas roman "Den tyska flickan" i den bokcirkel jag är med i. När boken blev vald läste jag om den och blev nyfiken. Kanske är det bara jag, men jag hade aldrig hört om det här fartyget förut.

Dessvärre blev jag väldigt besviken på boken. Grundidén är bra, men tyvärr genomsyrades boken av alltför mycket bitterhet redan från första sidan - vilket gjorde att jag hade svårt att ta till mig berättelsen.

Naturligtvis har karaktärerna all anledning att vara bittra med tanke på deras situation och vad de utsätts för, men det kändes som att bitterheten inte enbart hade med det att göra. Karaktärerna var bittra över det mesta.

Jag vill gärna tycka om "Den tyska flickan", men bitterheten samt att författaren inte gav något djup åt karaktärerna, drar ned läsupplevelsen. Tyvärr.
Till att börja med kan jag säga att jag förstår verkligen hypen som har varit kring den här boken, för oj vilken berättelse. Det är två parallella berättelser som pågår i boken hela tiden, men det känns inte störande. Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att den karaktär i boken som jag fastnade mest för var Hannah och hennes öde. Boken lyfter även upp andra hemska händelser, utöver andra världskriget, lite grann. I slutet av boken finns det bilder av passagerarlistorna och även några fotografier från M/S St. Louis. Efter att ha läst boken så är det svårt att inte bli berörd av det. Gillar du Näktergalen av Kristin Hannah eller Sophies historia av Jojo Moyes, så kommer du att gilla denna, då den har några element från de berättelserna.