While England Sleeps

Bok av David Leavitt
För ett tag sen fick jag låna en bok av en kollega som tyckte att jag borde läsa litteratur som inte var så djup utan mer lättsam, fick jag känslan av. Boken som fick följa med mig hem var David Leavitts While England sleeps, en bok som kom ut redan 1993.

Boken handlar om Brian Botsford och hans förhållande med Edward Phelan i 1930-talets London. De träffas av en slump, har sex och ett tu tre lämnar Edward det trånga hemmet hos mamman och tre systrar för att leva med Brian i hans etta. Snabbt kommer de in i rutiner. Allt är väl bra… till dess att Brian tröttnar. Han har en affär med en kvinna vid sidan av. Om detta skriver han i sin dagbok. En helg när han är med kvinnan hittar Edward dagboken, läser den… och ger sig iväg till Spanien för att slåss som soldat för friheten.

Det är oerhört många, välbeskrivna sexscener mellan män i den här boken. Självklart rodnar pryda jag i min ensamhet. Vissa delar är väldigt lättsamt skrivna och en kan få intrycket av att författarjaget – och många gaykillar på den tiden – är väldigt ytliga. Men bakom dem finns det begynnande, hårdnande samhällsklimatet. Året är 1936 och det som sen ska bli andra världskriget mullrar i bakgrunden. Det finns en otrolig svärta i den här boken som läsaren inte ser förrän en bra bit in i berättelsen.

Boken, som jag läste på engelska, är välskriven och har ett underbart, följsamt språk med en touch av sarkasm. Jag gillar stilen oerhört! Dessutom är berättelsen viktig. Vi får aldrig glömma dem som ger sig ut i krig – och dem som har krigat före oss för de rättigheter vi ofta tar förgivet att vi har idag.

Mitt omdöme blir det högsta. Jag ska leta fler böcker av författaren!