Her Body And Other Parties

Short stories
Bok av Carmen Maria Machado
SHORTLISTED FOR THE NATIONAL BOOK AWARD FICTION PRIZE 2017 SHORTLISTED FOR THE INTERNATIONAL DYLAN THOMAS PRIZE 2018 'Brilliantly inventive and blazingly smart' Garth Greenwell 'Impossible, imperfect, unforgettable' Roxane Gay 'A wild thing ... covered in sequins and scales, blazing with the influence of fabulists from Angela Carter to Kelly Link and Helen Oyeyemi' New York Times In her provocative debut, Carmen Maria Machado demolishes the borders between magical realism and science fiction, comedy and horror, fantasy and fabulism. A wife refuses her husband's entreaties to remove the mysterious green ribbon from around her neck. A woman recounts her sexual encounters as a plague spreads across the earth. A salesclerk in a mall makes a horrifying discovery about a store's dresses. One woman's surgery-induced weight loss results in an unwanted house guest. A dark, shimmering slice into womanhood, Her Body and Other Parties is wicked and exquisite.
9781781259535
Välj utgåva
Her Body And Other PartiesEngelska - Inbunden
ISBN: 9781781259528
Her Body And Other PartiesEngelska - Pocket
ISBN: 9781555977887
Her Body And Other PartiesEngelska - Pocket
ISBN: 9781781259535
JEJ CIAŁO I INNE STRONY
ISBN: 9788326827099
Her Body and Other PartiesLjudbok
ISBN: 9781528814027
Her Body And Other PartiesEngelska - E-bok
ISBN: 9781782834045
Her Body and Other PartiesOkänt
ISBN: 9781555979805
Her Body and Other Parties: StoriesEngelska - Ljudbok
ISBN: 9781681686882
Hennes kropp och andra parter : berättelserSvenska - Inbunden
ISBN: 9789113094137
Hennes kropp och andra parter : berättelserSvenska - E-bok
ISBN: 9789113094205
Jag hade verkligen ett virrvarr av känslor efter att ha läst dessa berättelser. De är otroligt utlämnande och råa i sin rena och vackra stil. Machado har verkligen blandat olika skrivstilar och genrer, de tar upp alla slags ämnen men har allihop kvinnan i centrum.

Baksidestexten vill beskriva det som att författaren blandat in science fiction men jag skulle snarare beskriva det som att du inte riktigt vet om du är vaken eller inte, en drömlik värld där allt kan verka naturligt.

Min favorit var definitivt "Den boende", hela texten kändes som en feberdröm.
Noveller. Jag har tidigare aldrig fastnat för noveller. Jag mer av en sträckläsande typ och noveller kan göra mig rastlös då de snabbt tar slut och man liksom förväntas stanna upp och tänka till. Jag vill hellre kasta mig vidare....

Men jag börjar faktiskt på senare tid upptäcka och njuta av noveller mer & mer. Här har jag funnit en alldeles underbar novellsamling av den amerikanska författaren Carmen Maria Machado. Hon har skrivit essäer tidigare och senare en självbiografisk bok men detta är alltså en novellsamling och hennes debut - utöver det vanliga!

Berättelserna är med ett feministiskt tema och i dem alla händer det något märkligt som får en att fundera kring kroppsideal, könsroller, sex, sexualitet, relationer, att vara sig själv.... De flesta av novellerna är skrivna med ett queert perspektiv, eller eg så är det i berättelserna bara naturligt med samkönade relationer och att dessa relationer är komplexa med många bottnar.

Novellerna är skrivna också med magisk realism eller skräck-tema tex i novellen där ett butiksbiträde upptäcker att butikens exklusiva klänningar har en kuslig koppling till de unga kvinnor som oförklarligt börjat suddats ut och försvinna i staden. Älskade också den dystopiska noveller där en kvinna gör en lista över alla sina sexuella erfarenheter i livet fram till den oundvikliga undergången i form av ett virus som sopar undan mänskligheten.

Författaren har ett otroligt snyggt språk. Och novellerna är ögonöppnare, tankeväckande och vackra. Jag tänker på det jag läst av Olga Tokarczuk när jag läser denna bok. Kan verkligen rekommendera den här som inspiration till alla er som skriver noveller, och så klart alla som älskar att läsa!