Erich Maria Remerque: in Westen Nichts Neues

All Quiet on the Western Front
Bok av Erich Maria Remarque
"På västfronten intet nytt" är en berättelse om ett par unga tyska soldaters upplevelser under första världskriget. Vi får följa deras tid i skyttegravarna och under krigets fasor. Vi får följa med på deras känslomässiga resa, från stridslystna till döda själar urvattnade av krigets helvete. Romanen beskriver vad krig gör med en människa, död som överlevande.
När författaren Erich Maria Remarque var ung blossade första världskriget upp. Som de flesta andra i hans ålder blev han inkallad och skickades till västfronten. Hans erfarenheter av åren som soldat återges i den här gripande och realistiska boken. Genom en nittonårig soldat får vi följa vardagen i skyttegravarna och hur livet blir för dem som är satta att kriga på fronten. Kort och koncist återger Erich Maria Remarque ett helvete på jorden där döden och livet är två sidor av samma mynt. En död soldat blir till slut ingenting att rapportera alls.
Fasor och död, desperation och skräck berättas sakligt och blir därför än mer realistiskt och gripande. Det finns ingenting som legitimerar krig. Det förstår man efter att ha läst På västfronten intet nytt.
"På västfronten intet nytt", skriven av den tyske författaren Erich Maria Remarque, är en klassiker som utkom för första gången 1929. Det var en av de första böckerna som brändes vid nazisternas bokbål 1933. Bokbålen hölls för att rensa ut all "otysk litteratur" med verk som den tyska nazistregimen ansåg var opassande inslag i samhället. Att boken brändes vid bokbålen har, om möjligt, gjort boken ännu mer ikonisk. Till idag har den sålts i över tjugo miljoner exemplar världen över, och fortsätter att toppa försäljningslistor över klassiska romaner.

Rakt in i krigets helvete
Det är inte svårt att förstå varför romanen "På västfronten intet nytt" blivit så populär. Det är inte heller svårt att förstå varför krigsromantiker och nazister ville bränna bort alla spår av bokens existens. Genom romanen får vi följa några unga tyska män som lever i första världskrigets helvete. Vi tas med på en intressant psykologisk resa som många krigsveteraner skulle kunna känna igen sig i. De unga tyska männen är till en början mycket entusiastiska och fyllda av stridslust för fäderneslandet, men allteftersom de får se kriget i vitögat med död och förskräckelse tappar de tron på livet och mänskligheten. Romanen är den ultimata illustrationen över krigets fasor.

Ett konstverk i bokform
Som läsare får du följa med mitt in i första världskrigets korseld. Helvetet i skyttegravarna beskrivs detaljerat. Orden illustrerar ögonblicken på ett mycket känslomässigt och konstnärligt vis. Remarques språk och stil är väldigt gripande och boken lämnar knappast ett ögat torrt. Att beskriva boken som ett konstverk i bokform är inte någon överdrift. Romanen har rankats bland världshistoriens främsta, och jag är beredd att instämma i hyllningskören. Givetvis förtjänar den 5 av 5 i betyg. Det målande språket, den närhet till karaktärerna som uppstår och historien i sig är en svårslagen kombination.