Barn-serien, #2

Krigens barn

Bok av Per Anders Fogelström
En rik och fängslande roman om glömda människor i Sveriges historia. Krigens barn berättar om hur många upplevde krigen 1788-1814, Gustav III:s, Gustav IV Adolfs och Karl Johans krig. Det kan vara skeppsgossar och båtsmän, värvade och indelta soldater, lantvärnsmän och båtsmän och sjukvårdsdrängar i krigets vardag. Fler dör i förläggningar och sjukhus än på slagfälten. Först under Karl Johans tid börjar de behandlas som människor. Krigens barn från 1985 är en fristående fortsättning på den mycket framgångsrika romanen Vävarnas barn. Vi träffar åtskilliga personer därifrån och vi möter många av deras barn. Och runt dem svallar historiens stormvågor! Gustav III mördas, hans som blir avsatt, dyningar från franska revolutionen når hit och riksmarskalken Axel von Fersen lynchas utan att militären rör ett finger. Men orosåren betyder också större värme och mer vänskap än annars. Och blommor från fläderbuskarna på Vita bergen sprids ut över kullarna på de okändas och glömdas kyrkogård.
När jag väl började läsa Per Anders Fogelströms böcker var jag fast. Först läste jag Stad-serien (Mina drömmars stad, Barn av sin stad, Minns du den stad, I en förvandlad stad och Stad i världen), som jag hittade i min mammas bokhylla. Därefter lånade jag Kamrater-serien (Upptäckarna, Revoltörerna och Erövrarna) av en kollega, som tyvärr inte hittade den sista delen (Besittarna). Och nu har jag läst både första och andra delen i trilogin Barn-serien, en prequel till Stad-serien. Jag har alltså just slagit ihop pärmarna till Krigens barn.

I Krigens barn skildras åren 1788 – 1814, en tid när Sverige ofta var i krig. Krigen – och dess konsekvenser – skildras ur vissa stockholmares ögon. Vi får följa, mer eller mindre, såväl verkliga som fiktiva existenser. Genom dessa blir det en sedvanlig Fogelströmsk historielektion där jag andäktigt lyssnar läser. Krigsskildringarna är bitvis långa och dem hade jag klarat mig utan – samtidigt som jag ju förstår att de måste finnas – därav bokens titel. Men det är människornas historia som jag tycker är intressant, inte krigens, herrarnas eller krigsstrategikernas. Samtidigt… skildringen av Axel von Fersens lynchning är så… realistisk. Fogelström lyckas verkligen med att smälta ihop fakta och fiktion.

Mitt omdöme blir högt för denna den hittills mest omfångsrika boken av författaren som jag har läst. Jag rekommenderar samtliga böcker med varm hand!