Klubben

Matilda Gustavsson 
Kulturprofilen blev efter #metoo allmänt känd genom mediernas och framför allt Matilda Gustavssons avslöjanden om de övergrepp han begått. Kopplingarna till Svenska Akademien och andra delar av huvudstadens kulturelit gjorde uppmärksamheten större. Med den här boken blir det möjligt att få en djupare bild av vad som egentligen hände och vilka roller Klubben och Kulturprofilen haft.
9789100177645
Välj utgåva
KlubbenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100177645
KlubbenNorska - Inbunden
ISBN: 9788293516323
KlubbenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178273959
KlubbenSvenska - E-bok
ISBN: 9789100179878
Klubben är en bok som handlar om den så kallade Kulturprofilen som till en följd av #metoo anklagades för upprepade övergrepp. Anklagelserna kom i form av vittnesmål i en lång artikel i DN, där utsatta kvinnor berättade vad de varit med om, en artikel som Matilda Gustavsson skrev.

I boken fördjupar Matilda Gustavsson berättelsen. Hon beskriver maktstrukturer, vad Klubben egentligen var, vad som hände där, och vad Kulturprofilen har för bakgrund. En del av berättandet sker genom att personer som funnits i Klubbens närhet intervjuats och själva berättar om sina upplevelser. Några av kvinnorna från artikeln finns också med och det blir möjligt att följa dem och deras reaktioner efter att artikeln publicerats och reaktionerna på den börjat komma.

Vad är bra och vad är mindre bra med boken?
Det är en bok med intellektuell skärpa, som ger en bild av ett mörkt maktmissbruk i kulturens sammanhang. Olika lojaliteter och beroenden visas fram och den bild som avslöjas är allt annat än smickrande. Det enda som jag uppfattar som dåligt med boken är att tidningen DN är nästan osynlig. Det är den tidning Matilda Gustavsson arbetar på och där den avslöjande artikeln publiceras. På det sättet finns tidningen med i berättelsen, som en del i avslöjandet. Men hur såg egentligen DN:s medverkan till Klubben och dess goda rykte ut? På vilka sätt medverkade DN och kulturskribenterna där till att maktstrukturerna kunde upprättas, fortsätta, och att övergreppen kunde ske? Det är konstigt att det är helt obefintligt i Matilda Gustavssons berättelse. Som ledande tidning med stort utrymme för kultur är det orimligt att tänka sig att DN aldrig haft någon beröring med Klubben förrän avslöjandet skedde. Det är ett frågetecken som finns kvar efter att boken är slut, vilken roll DN egentligen spelade och varför det inte nämns. Men förutom det är det en fantastiskt stark och viktig bok.
Vad som hände när kulturprofilens sexuella övergrepp avslöjades. De modiga kvinnorna som steg fram och berättade, konsekvenserna som påverkade så otroligt mycket efteråt. Fantastiskt bra skriven reportagebok, men fy vad förbannad jag blev.
I den här boken berättar Matilda Gustavsson om den s.k. kulturprofilen, som blev ökänd i november 2017 efter en avslöjande artikel som skrevs av just Gustavsson. I sitt reportage berättade hon om hur kulturprofilen, som under många år haft starka band till Svenska Akademien, nu anklagades för bl.a. trakasserier och våldtäkter av inte mindre än arton kvinnor. Det hade under årtionden gått rykten om mannens övergrepp, men ändå hade ingen av hans kollegor vågat eller velat göra något. I den här boken fördjupar skribenten sin tidigare undersökning av den svenska kulturvärlden och dess maktelit. Hon berättar om de motsättningar som uppstod inom Svenska Akademien efter avslöjandet, och ställer sig frågor om vad som anses acceptabelt att göra i konstens namn.Frågor om makt och skapande
För den som följt nyhetsrapporteringen kring kulturprofilen och Svenska Akademien innehåller boken kanske inte så mycket nya fakta. Men den är ändå enormt intressant tack vare sina frågeställningar om konstutövning och makt. Som läsare förundras man över hur dyrkan av det s.k. manliga geniet fortfarande är så pass dominerande inom svenska kulturinstitutioner. Så länge man är en respekterad kulturpersonlighet så kan man ta sig vilka friheter som helst. Det är en värld där de mäktiga hela tiden håller varandra om ryggen och där genierna och deras närmaste kollegor aldrig kan göra fel.

En inblick i journalistiskt arbete
En annan av bokens många styrkor är att den bjuder på en målande beskrivning av journalistiskt arbete. Gustavsson berättar på ett enkelt och engagerande sätt om hur man jobbar med ett scoop av det här slaget och hur man på ett så etiskt sätt som möjligt tar sig an ett fall där ord står mot ord. Hon pekar på att man måste vara tålmodig och hela tiden ha en öppen hållning.

Mångfacetterad bild
Klubben är en enastående fördjupning kring allt som har med kulturprofilen och den svenska metoo-rörelsen att göra. Gustavsson ger läsarna en mycket komplex bild av händelseförloppet där ingenting är helt svart eller vitt. Vi får ta del av de utsatta kvinnornas skakande vittnesmål såväl som intervjuer med den anklagade och hans familj och vänner. Framför allt får vi en skrämmande inblick i vilka faktorer som kan leda till att en tystnadskultur formas. Men även om boken gör en illa till mods på många ställen så är den samtidigt en makalös hyllning till de människor som faktiskt vågade stå upp mot förtrycket.
En berättelse om en misogyn mytoman med Napoleonkomplex. "Klubben" är mycket mer än "behind the scenes" av ett avslöjande, det är en insyn i hela kulturens könsmaktsordning. Vi får följa med på en journalistisk resa som parallellt utvecklas till en osmickrande, ärlig biografi om en fullblodad psykopat som lyckades bygga ett imperium av ett luftslott. Man kan inte annat än att hata och fascineras av Jean-Claude Arnault.
"Klubben" av Matilda Gustavsson handlar om en av de största svenska kulturskandalerna någonsin. Kulturprofilen Jean-Claude Arnault organiserar en klubb där bland annat medlemmar ur Svenska Akademin ingår. När Matilda Gustavssons reportage om övergrepp för första gången publicerades i Dagens Nyheter år 2017 påbörjades en kedja av händelser som skulle få stor uppmärksamhet i Sverige såväl som utomlands.

Denna bok är en mer djupgående version av det första reportaget och beskriver dessutom händelseförloppet efter. Boken är mycket välskriven och ett utmärkt exempel på god journalistik. Det är en mycket intressant och viktig bok.
Detta är berättelsen om hur det gick till när den så kallade Kulturprofilens sexuella övergrepp avslöjades, och vilka effekter avslöjandet fick. Svenska Akademin drogs med i fallet, vilket ledde till kriser och avhopp i den anrika institutionen. Matilda Gustavsson är journalisten som började gräva i denna unkna historia.

Granskningen av Jean-Claude Arnault är en följd av de avslöjanden som framkom i samband med me too-rörelsen i slutet av 2017. På Dagens Nyheters redaktion började man fundera över vilka makthavare som eventuellt skulle kunna missbruka sin ställning i Sverige, och strax därefter fick Gustavsson kontakt med en kvinna som sade sig ha utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av Jean-Claude Arnault. Fler kvinnor tillkom, och historien bara växte.

Boken är en rak skildring av händelserna som ledde fram till publiceringarna i Dagens Nyheter. Vi får här en fördjupad och mer nyanserad bild av hur övergreppen kunde fortgå i alla dessa år. Läsaren får ta del av Gustavssons oro och tveksamhet inför detta känsliga material. Lika varsamt behandlar hon de utsatta kvinnorna och deras vittnesmål. Språket är lättläst och engagerande och det är svårt att inte bli upprörd under läsningen. Skildringarna blir aldrig snaskiga. Det här är dock inget skvallerreportage, utan en seriös granskning. För detta arbete blev Matilda Gustavsson belönad med Stora Journalistpriset.